Nu mai vrea sa doarma singur

Baietelul meu Razvan este o minune de copil. Are 5 ani si este un copil destul de echilibrat si intelegator. De doua saptamani a aparut o problema si am avea nevoie de un sfat pentru a proceda cat mai corect in rezolvarea ei. De la doi ani Razvan doarme singur in camera lui, fara nici o problema, fara a avea vreo sursa de lumina.

Avea rutina de fiecare seara, care cred eu il facea sa se simta in siguranta. De doua saptamani insa s-a schimbat. Plange ca nu mai vrea sa doarma decat cu noi in camera. Nu am cedat dar se trezeste de cel putin 6-7 ori pe noapte si vrea sa vina la noi. Acum nu mai plange, adoarme fara probleme, dar de trezit tot se trezeste noaptea.

Noi am inceput sa fim cam obositi, dar nu vrem sa-l bruscam sau sa insistam prea tare pe aceasta problema, incat Razvan sa creada ca e ceva deosebit de grav. I-am lasat si o veioza aprinsa toata noaptea dar nu se rezolva nimic. Mentionez ca nu s-a intamplat nimic nou sau vreo situatie neplacuta in familia noastra care sa fi declansat refuzul de a dormi singur.

Intrebare pusa de: Ionela( 33 ani), , Cluj-Napoca

Expertul nostru va raspunde:

Poate ca i s-a intamplat ceva neplacut care l-a speriat, poate ca are cosmaruri sau vise care il fac sa se sperie si sa se trezeasca, nu stiu. Ceea ce trebuie facut, in astfel de situatii, este sa vorbiti cu el despre faptul ca uneori visam urat si ne trezim speriati, si ca asta vi se intampla si dumneavoastra, de fapt sa-i recunosteti si sa-i acceptati suferinta.

Poate e necesar si suficient sa imaginati un joc cu un paznic de noapte reprezentat de una din jucariile lui, care este acolo sa vegheze ca el sa aibe un somn linistit. Sau ceva gen Mos Ene care este prezent ori de cate ori se trezeste si care are grija sa-l adoarma la loc etc.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Sfatul expertului
Buton