Nu mi-e frică de Bau-bau!

Părinți, bunici, bone – cu toții am fost tentați, măcar o dată să-l invocăm pe Bau-bau în situații în care ni se părea că nu putem face altfel față. Uite de ce nu e bine să-l ameninți cu Bau-bau!

Amenintarea cu Bau-Bau ii creeaza deseori micutului o stare de teama. Aceasta face ca in creier sa se acumuleze adrenaline care conduc la o stare de anxietate, adica un fond de frica fara obiect.

Pe acest fond anxios, se pot dezvolta stari nevrotice, insomnii, dar si o conturare a unui comportament ezitant, nesigur pe sine, timid.

Totodata, persistenta adrenalinelor in sistemul nervos creste riscul aparitiei unor tulburari ale sistemului cardiovascular sau de metabolism.

In plan psihologic, frecventa amenintarii micutului cu Bau-Bau il obliga sa aiba mai putina initiativa. Astfel spus, mecanismul de angajare si antrenare intr-o anume activitate este inhibat, existand riscul conturarii unui model temperamental inert, inactiv, lipsit total de spontaneitate sau, dimpotriva, uneori extrem de reactiv emotional.

Frica de Bau-Bau sporeste neincrederea in realitate sau in parinti, pe care micutul ii vede ca fiind neputinciosi in fata pericolelor.

De multe ori, frica de Bau-Bau este o cauza a cosmarurilor si somnului agitat, aspect extrem de periculos pentru un copil in crestere.

Situatii in care ai putea profita de Bau-bau:
Daca nu exageram descriind o imagine prea monstruoasa a Bau-Baului, copilul mult prea curajos invata sa fie mai precaut si mai calculat pentru a nu avea de-a face cu acea creatura.

Descoperirea de catre micut a unui pericol pe care nu-l poate vedea ii dezvolta un sistem psihologic de acceptare a ideii ca exista multe pericole invizibile.

Pe acest principiu el va fi mai rar tentat sa faca lucruri noi fara sa-i intrebe pe parinti. In curand micutului i se structureaza si modelul de acceptare a fatalitatii, care poate veni oricand, in orice clipa. Acest aspect este important daca trebuie sa se desparta definitiv de cineva foarte apropiat.

Uneori, credinta in existenta unui ceva' despre care nu stie mai nimic, decat ca il poate speria, ii stimuleaza foarte mult imaginatia. Dezvoltarea imaginatiei este esentiala la varstele mici, de aceasta depinzand direct dezvoltarea inteligentei.

 

text: Marius Radu, cercetător Academia Română

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton