Nu poti face gripa de la vaccinul antigripal. Iata care e explicatia

Nu putini parinti sunt cei care se feresc sa isi faca vaccinul antigripal sau sa isi duca proprii copii sa fie imunizati anual, de teama ca ar putea dezvolta gripa, dupa vaccinul antigripal.

Venirea sezonului rece marcheaza si debutul racelilor si al gripei. Daca racelile banale sunt mai greu de evitat, fiind cauzate de bacterii cu care poti intra in contact doar respirand aerul dintr-o zona aglomerata, in privinta gripei exista o metoda de preventie.

Vaccinu antigripal, in privinta carora multi parinti sunt sceptici, poate sa iti scuteasca copilul de niste simptome de gripa severe, iar in unele cazuri ii poate salva chiar viata.

De ce nu poti face gripa dupa vaccinul antigripal

Daca te ingrijorai pana acum ca vaccinul antigripal iti poate da gripa, iata de ce nu ar trebui sa te temi de acest risc:

„Este imposibil, din punct de vedere biologic sa contractezi gripa de la imunizarea impotriva gripei”, a explicat William Schaffner, medic specialist in boli infectioase si profesor in medicina de preventie la Universitatea Vanderbilt, din Nashville.

Expertul explica: „Vaccinul este construit cu ajutorul unui virus mort. Mai mult decat atat, in vaccin se gasesc doar cateva proteine din acel virus mort, deci nimeni nu este injectat cu un virus complet.”

Respectivele proteine, colectate de pe suprafata virusului sunt ceea ce stimuleaza sistemul imunitar sa recunoasca eventualul virus, atunci cand l-ar intalni si sa lupte impotriva sa.
Proteinele respective nu sunt insa suficiente incat virusul gripal sa se recompuna in organism, deci vaccinul antigripal nu poate provoca gripa.

„Am facut vaccinul antigripal si am avut simptome de gripa” – Care este explicatia

In aceste cazuri, oamenii confunda simptomele de raceala cu cele de gripa, considerand ca este o coincidenta prea mare ca s-au imbolnavit la scurt timp dupa ce au facut vaccinul.

In realitate insa, medicul sustine ca acestea sunt coincidente si doar pentru ca cele doua evenimente se petrec la scurt timp unul dupa celalalt, nu inseamna ca exista o relatie de cauzalitate intre ele.

„Stim de exemplu cum cocosii canta inainte de rasarit. Asta nu inseamna ca ei fac soarele sa si rasara.” – a explicat doctorul.

Majoritatea oamenilor fac vaccinul antigripal in toamna, cand rinovirusul, microorganismul responsabil de banala raceala, se raspandeste cu rapiditate.

Sursa: today.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau