Nu vreau la dentist!

Nimeni nu se duce bucuros la un consult medical. Copiii insa isi manifesta zgomotos teama de doctor. Din fericire, exista modalitati de a atenua spaima micilor pacienti.

Laurei ii e groaza sa mearga la dentist Maria C. (36 de ani), mama unei fetite de sapte ani: „Incepand de la un an si jumatate, i-am dat Laurei un medicament pe baza de fluor, pentru intarirea dintilor, si am incercat s-o deprind sa foloseasca periuta si pasta de dinti.

Pana la sapte ani, nu a avut nici o carie, ceea ce m-a umplut de mandrie, noi, parintii ei, avand o dantura cu probleme. In clasa intai insa, am observat o carie pe un premolar. M-am linistit, spunandu-mi ca e un dinte de lapte, care va cadea inainte de a i se adanci caria.

Lunile au trecut, dintele n-a cazut, in schimb caria a evoluat… Cum fetita refuza sa mearga la dentist, am recurs la o stratagema: am luat-o cu mine, spunandu-i ca eu am nevoie de un control stomatologic, dar nu a vrut nici macar sa intre in cabinet. Cum ii pot domoli teama de dentist?

Atunci cand merge prima data la stomatolog…

  • Avertizeaza medicul ca e prima vizita a copilului la un stomatolog si conveniti sa faca doar cunostinta.
  • Tot la prima intalnire cu medicul stomatolog, ar fi bine ca acesta sa-i arate micutului cum functioneaza luminile, sa-l ridice si sa-l coboare cu scaunul si, eventual, sa-i dea sfaturi cum sa foloseasca periuta si pasta de dinti.
  • La urmatoarea vizita, ar trebui ca mama sau tatal sa fie supus unui control stomatologic, iar copilul sa asiste. Daca-si va manifesta dorinta, poate fi urcat si el in scaun si supus unui control.
  • Consultul propriu-zis si tratamentul ar trebui facute abia la a treia vizita. Sau chiar la a doua – dar numai daca micutul este pregatit sufleteste.

Psiholog Carmen Iancu:
Spune-i copilului ca doctorul il ajuta sa-i treaca durerea
Teama de doctor sau de halatele albe apare in cazul in care: copilului i s-a inoculat aceasta frica („Daca nu esti cuminte, te duc la doctor sa-ti faca injectie!), a fost insuficient pregatit pentru o vizita medicala sau a trait un eveniment traumatic intr-un context medical.

Desigur, poate fi vorba si de teama de necunoscut – de exemplu, atunci cand merge pentru prima data la stomatolog. De aceea, este bine sa pregatesti implicarea pozitiva a copilului in orice situatie noua de viata.

Cat priveste mersul la medic, retine urmatoarele:

  • Prezinta-i-l pe medic, pe stomatolog sau pe asistenta medicala ca fiind persoana care ajuta la inlaturarea durerilor si nu ca pe o „sperietoare, in momentele in care face nazbatii.
  • Participa activ la prima consultatie medicala, oferindu-te sa primesti aceeasi asistenta medicala ca si micutul, pentru a-i da siguranta de care are nevoie intr-o situatie necunoscuta.
  • Motiveaza-l sa mearga la doctor oferindu-i recompense (o jucarioara, dulciuri etc.)  

Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton