Cum alegi numele copilului

Mulți cred că numele pe care îl primim ne influențează întreaga viață. Chinezii au dezvoltat un întreg sistem pentru a determina ce nume poartă noroc și care aduc ghinion. Psihologii spun și ei că numele pe care le purtăm ne pot propulsa sau izola în societate și ne pot influența comportamentul.

Fiecare societate are propriile tradiții legate de alegerea numelui unui copil, unele greu de înțeles pentru oricine se situează in afara ei. În Africa, de exemplu, numirea unui copil e un prilej de sarbatoare și se petrece la o săptamână dupa naștere.

O persoana in varsta sopteste numele intai bebelusului, apoi in fata tuturor celor prezenti. Indienii americani isi numeau copiii dupa un eveniment care se petrecea in preajma zilei cand s-au nascut si, la fel, in China, numele atribuite copiilor aveau o semnificatie concreta.

Baietilor li se dadeau nume care sa reflecte bogatie si sanatate, fetelor li se alegeau nume frumoase' si gingase'. Numele copiilor din multe regiuni trebuiau sa contina si o particula din numele parintilor.

In schimb, evreii nu isi numeau niciodata copiii dupa cineva care inca traia, de teama ca nu cumva Ingerul Mortii sa faca o confuzie si sa-l cheme la el pe copil, nu pe varstnic.

Nume rau famate Multe prenume inspirate de celebritati, evenimente etc. au avantajul si dezavantajul ca sunt percepute ca atare, si in functie de gradul de cultura generala a celui care il aude rostit.

Nu toata lumea a auzit de Adolf Schreyer, asa ca, pana sa explici ca ti-ai numit copilul dupa un pictor, vei fi banuit ca-l admiri pe Adolf-ul mai celebru in istoria omenirii (Hitler).

33% dintre parinti aleg impreuna numele copilului si, de obicei, inca din timpul sarcinii (in proportie de 71%). In cazul in care copilul are alt sex decat si-a dorit mama, tatal este cel care decide numele – releva un studiu francez.

Influenta media
Televiziunea, in mod special, a influentat alegerea parintilor in materie de nume, si acest lucru a fost vizibil cel mai mult in anii 90, cand foarte multi baieti au primit prenumele Dylan, dupa personajul seriei Beverly Hills 90210 – Dylan Mckay.

Alte seriale, filme care au facut istorie si s-au constituit in sursa de inspiratie: Sex and the City, Friends, Ally McBeal si, mai nou, saga Twilight.

Fara diminutive
Este de preferat sa nu alegi un diminutiv cand iti botezi copilul – la 2-3 luni, Bradut pare o alegere potrivita, insa daca la 30 de ani, micutul se transforma intr-un lungan de 2 metri si 100 de kilograme? La fel, Crenguta, Ciresica, Fulguta, Viorica/Viorel – nu sunt nume potrivite pentru niste adulti.

Nume rare si trasnite
Celebritatile au dat tonul numelor rare si ciudate. De cand Angelina si-a numit copiii Maddox si Shiloh Nouvel, o serie de fani au imprumutat numele pentru propriii lor copii. Gwyneth Paltrow si-a numit copiii Apple si Moses, actorul Rob Morrow si-a numit fiul Tu Morrow (impreuna, numele alcatuiesc cuvantul maine').

Jason Lee si-a botezat copilul Pilot Inspektor, iar David si Victoria Beckham au ales ca nume pentru urmasii lor Brooklin (precum podul), Romeo si Cruz (dupa o bere celebra).

  • Apple este numele ales de Gwyneth Paltrow pentru primul ei copil – suna dulce si curat', a declarat in emisiune la Oprah.
  • Piersica – De fapt, piersici – este numele fiicei muzicianului Bob Geldof sia Paulei Yates. Peaches Honeyblossom Michele Charlotte Angel Vanessa le mai are ca surori pe Pixie, Fifi Trixibelle si Heavenly Hiraani Tiger Lily.
  • Fuchsia – Cantaretul Sting a ales ca nume pentru fata lui, rezultata din prima casatorie cu Frances Tomelty, denumirea unei culori (roz intens). Fuchsia Katherine are acum 27 de ani.

Influenta initialei numelui
Anumite cercetari arata ca initiala numelui ne influenteaza deciziile majore. O Simona va fi atrasa de orase sau tari cu initiala S, va invata, probabil, limba spaniola, si, mergand pe aceeasi filiera, va fi atrasa de barbati ale caror nume incep cu S.

Alte studii asupra initialelor arata ca in sistemul educativ american, unde A este echivalenta lui 10 si D si F sunt insuficiente, elevii ale caror initiale sunt A, B si C au rezultate net superioare elevilor cu initiale codase' in alfabet.

Incepe cu o selectie de nume, pentru care sa cauti si semnificatii. Poti opta pentru un nume modern sau pentru unul cu rezonante istorice.

Inainte de a alege numele, intreaba-te daca:

  • este usor de scris si pronuntat;
  • lumea il retine usor;
  • ce porecle pot deriva din el sau din initialele pe care le formeaza impreuna cu numele de familie;
  • are vreo semnificatie rusinoasa in vreo alta cultura (in industria automobilismului, de exemplu, firmele schimba denumirea masinilor comercializate in anumite tari, din cauza conotatiilor peiorative).

Chinezii cred ca, in functie de elementul zodiacal caruia ii apartinem (lemn, foc, pamant, metal, apa), este bine sa ne alegem nume care sa ne potenteze norocul. Astfel, literele A, B, K, L, U, V – reprezinta Lemnul; C, D, M, N, W, W, X – reprezinta Focul; E, F, O, P, Y, Z – reprezinta Pamantul; G, H, Q, R – reprezinta Metalul; I, J, S, T – reprezinta Apa.

Nume cu influenta negativa shutterstock_120047554
Nume ca Lacramioara (diminutivul de la lacrima), Dolores (durere in spaniola), Soledad (singuratate) aduc rareori bucurii in viata purtatorilor lor.

Numeroase studii arata ca, vrem sau nu, semnificatia numelui nostru se imprima asupra traseului pe care il vom urma. Asa ca, ar fi de preferat sa evitam nume care presupun durere, lacrimi, traume, singuratate, despartiri…

Exista studii care leaga numele rare de un destin nefast si, conform unor superstitii, daca la nastere numele tau este format din 13 litere, vei avea ghinion pe parcursul intregii vieti.

Foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie