Cum alegi numele copilului: surse ciudate pentru inspirație

Primul lucru la care ne gândim atunci când aflăm că vom fi părinți este, de cele mai multe ori, numele copilului. Dar, odată începută numărătoarea inversă, trebuie să treci la fapte și să-l găsești pe cel potrivit. Te poți inspira din literatură,  istorie, geografie, din ziare sau web, din nume de celebrități, din arborele genealogic etc. dar există și surse mai puțin obișnuite, pe care le prezentăm mai jos. Tu ai apela la vreuna dintre ele?

Nume inspirate din hobby-ul preferat
Hobby-urile sunt numeroase și minunate, dar și cât se poate de surprinzătoare. Dacă ești pasionat de navigare, ai putea alege ca nume Oceania, dacă îți place muzica de operă, o opțiune ar putea fi Aria, Sonata ori Viola. Cum ar fi să-ți numești copilul după numele unei creații a pictorului îndrăgit de tine sau după titlul unui album al solistului pe care-l asculți cel mai des?

Nume inspirate din visele tale
Alegerea unui nume poate fi dificilă atunci când un vis te chinuie obsesiv. Ai visat numele pe care ți-l dorești pentru copilul tău, dar, de îndată ce te-ai trezit, nu poți sub nicio formă să ți-l amintești. Sau dacă reușești, să sperăm că nu-l și adopți, dacă va fi cumva fi Papa Francisc, Matiz ori Cezariana.

Nume puzzle
Numele copilului tău ar putea fi ascuns chiar în numele voastre de părinți. Rearanjând unele litere din numele tău și cel al soțului, sau chiar toate, pot rezulta nume plăcute,  inedite sau mai puțin uzitate (de exemplu, pornind de la Amelia și Darian obțineți Dalia Marina, Dalime Riana etc.). Unii combină doar o parte a numelui (fie prima jumătate, fie a doua) cu cea a partenerului (de exemplu, Simion și Elena poate conduce la Siena). Desigur, nu orice set de nume se pretează la acest truc, dar atunci când acesta funcționează, e chiar minunat.

Nume inspirate dintr-o zi de lucru
De cele mai multe ori nu privești locul de muncă ca pe o sursă de inspirație în alegerea numelui copilului, dar un nume fantastic ar putea fi de exemplu un nume al orașului unde ai călătorit în scop de afaceri (Florența, Sofia, Roman, Tomis etc). Nu tocmai inspirat ar fi să împrumuți numele editurii în care activezi (Saga, de exemplu) ori Falcon, după numele unui avion de la locul de muncă al soțului.

Nume inspirate din lunile anului sau sărbători
Dacă luna de naștere a copilului este martie, poate te inspiră ca bebe să poarte numele de Martha, dacă e fetiță, bineînțeles. Iana, Ianis, Aprilia, Iulia, Augusta, Maia sunt alternative de luat în seamă. Sau poate îl naști pe 25 decembrie și vei fi tentat să-l numești Crăciun, Crăciunița.

Nume inspirate din film, jocuri
Mulți părinți transformă personajele filmului sau cărții preferate în nume de copil. Dar dacă personajele sunt din lumea ireală? Jocurile video și pe calculator dau caractere fascinante, însă ți-ai numi copilul Sephiroth, ca pe soldatul din Final Fantasy? Sau poate Mario, din Mario Brothers, ori Lara, din Tomb Raider.

Nume inspirate de la animale de companie
Pentru unii părinți, să dea copilului un nume după cel al unui animal de companie se pare că este o alegere perfectă. Posibil ca prietenul tău cel mai bun, câinele, să moară chiar înainte ca tu să naști. Pentru a onora memoria lui ai putea fi tentată să-l botezi pe cel mic Luli, de exemplu. Numele animalelor de lângă tine pot fi un punct de plecare, dar cel al copilului să nu fie chiar identic cu acestea.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nume de copii