Nutritie light de vara

Scoala s-a terminat, dar in materie de nutritie, si copiii, dar si adultii mai au multe teme de facut. Studiile arata ca ne intoarcem din vacanta mai rotunjori si mai putin sanatosi…

Pe vremea cand eram noi copii, vacanta mare nu era deloc pentru leneveala si nici vorba de desene animate si jocuri pe calculator. Alergam, in schimb, cat era ziua de lunga, rontaiam fructe, beam apa de la cismea si ne intorceam toamna la gradinita sau scoala foarte bronzati.

Un studiu realizat in 2007 de doua universitati americane analiza indicele BMI pentru mai mult de 5.000 de prescolari si elevi din clasele I pe parcursul unui an intreg si demonstra ca, pe durata vacantei de vara, cresterea in greutate era, ca rata, dubla fata de oricare alta perioada a anului.

Asta pentru ca vacanta de vara s-a transformat – atrag atentia specialistii – intr-o perioada de rasfat culinar, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Chiar si meniul bebelusilor e adaptat din mers si nu se mai tine cont de nevoile lor nutritionale, pe principiul „facem o exceptie in concediu”…

Pe de alta parte, copiii noilor generatii sunt mai degraba atrasi de ocupatii care presupun sedentarism – jocuri pe computer, privit la tv, in loc sa foloseasca extra-timpul pentru a face mai multa miscare. Si daca mai adaugam si gustarile dulci si reci (sucuri cu zahar si inghetata), este posibil ca in septembrie sa avem o mare problema cu micutul nostru: supraponderabilitatea.

O vacanta activa
Chiar si bebelusii sunt supusi riscului de a creste prea mult in greutate pe timpul verii – pe de o parte pentru ca mamele anxioase profita de propria lor vacanta pentru a-i indopa si a recupera ceea ce li se pare lor ca este un minus la capitolul greutate, pe de alta parte, pentru ca, precum spuneam, perioada de vara, cu deplasari mai multe si concediu, aduce abateri de la regulile obisnuite de masa.

Asta se traduce prin schimbarea de meniu si folosirea mancarilor gata preparate, care, in teorie, iau mamelor un pic din povara pregatirii mesei pentru bebe si ofera si alte beneficii, insa ii adauga celui mic niste calorii in plus.

Unele produse pentru bebelusi contin zahar, asadar trebuie sa cititi cu mare atentie etichetele si incercati sa nu-i oferiti celui mic exclusiv mese gata preparate, pe durata intregii deplasari in concediu (mai ales daca petreceti in afara „bazei” 3 saptamani).

Meniuri adaptate pe varste
Un alt pericol de vara, in materie de nutritie, e faptul ca pentru a ne usura munca, tindem sa adoptam meniul universal, acelasi pentru toti membrii familiei, indiferent de varsta lor. Concediul ne face sa fim mai relaxati si in abordarea chestiunilor de disciplina, dar si de nutritie.

Acum facem cunostinta bebelusului care abia a implinit un an cu cartofii prajiti, caci, daca i-a insfacat din farfuria fratelui mai mare (unde, intre noi fie vorba, n-aveau oricum ce cauta), n-o fi foc daca o gusta si el.

Daca vi se pare exagerat, pot sa va marturisesc un episod de acest gen la care am participat live: unei fetite de 2 ani i-a fost permis sa bea o bautura acidulata de tip cola, ca doar e vacanta. Cateva ore mai tarziu, parintii se intrebau ce a patit copila, ca parca este in priza…

|ncercati sa nu faceti prea multe exceptii, deoarece orice mici abateri de la reguli se pot transforma in mari probleme. Un copil mic poate avea anumite reactii de tip alergic sau intolerante la un anumit aliment care unui copil mare nu-i ridica probleme.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton