O fetiță a murit din cauza unei amibe „devoratoare de creier”, pe care a luat-o din piscină, în vacanță

O tânără a murit din cauza unei infecție apărute după a făcut baie într-o piscină din Columbia.

Stefanía Villamizar González, în vârstă de 10 ani, s-a îmbolnăvit, a făcut febră și a avut dureri în zona urechilor la două zile după ce s-a întors din vacanța ei cu familia în Santa Marta. A fost diagnosticată cu o infecție a urechii însă, când a ajuns acasă, durerea s-a diminuat foarte mult, notează Mirror.

Amiba se hrănește cu țesut cerebral

Cu toate acestea, două săptămâni mai târziu, ea a început să aibă convulsii și începuse să îi vină foarte greu să se ridice din pat. Fata a fost transportată de urgență la spital, dar a murit după câteva zile. Experții care au investigat moartea fetei au spus că motivul morții a fost encefalita amibiană, o afecțiune foarte rară, ce atacă sistemul nervos central.

Medicii au spus că afecțiunea a fost cauzată de Naegleria fowleri, numită de obicei „amiba care devorează creierul', care se găsește adesea în bazine prost gestionate sau cu apă stătută. Mama Stefaniei, Tatiana González crede că fiica ei a contractat prin nas parazitul, în timp ce se juca în apă în timpul vacanței din iunie.

Atenție la piscină, indiferent cât de bine știe să înoate! Se poate întâmpla o tragedie.

O rudă apropiată a declarat presei locale: „Ne spunem povestea pentru ca alți copii și familii să nu sufere prin ceea ce trecem noi. Suntem distruși, devastați. Stefanía, din Bucaramanga, a fost o jucătoare de tenis, patinatoare și balerină pasionată, care visa să devină gimnastă.”

Presa locală nu a spus dacă există acuzații penale pe rol, iar directorul de operațiuni al hotelului în care se crede că Stefanía a contractat parazitul s-a angajat să mărească standardele de siguranță pentru a evita orice posibilitate ca presupusul incident șocant să se repete.

Amiba trăiește în sol și în lacuri calde cu apă dulce, râuri, iazuri și izvoare termale. Dar poate fi găsită și în piscine și în zonele de stropire care nu au fost întreținute corespunzător. Infectează oamenii atunci când apa care conține insecta pătrunde în corp prin nas, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Odată ajuns în corpul cuiva, se hrănește cu țesut cerebral, ceea ce duce aproape întotdeauna la leziuni neurologice severe. Simptomele încep de obicei aproximativ cinci zile mai târziu, cu o durere de cap severă, febră, greață și vărsături. Aceste simptome progresează apoi, ducând la înțepenirea gâtului, convulsii, modificarea stării mentale, halucinații și uneori comă. Acest lucru poate duce apoi la moarte. Infecțiile sunt rare, dar sunt fatale în aproape toate cazurile, cu o rată de supraviețuire de doar trei la sută.

Pentru a evita pericolele de acest gen, oficialii din domeniul sănătății spun că ar trebui să fie folosite clemele pentru nas și să ne ținem capul deasupra apei, dacă înotăm în apă dulce caldă. Dar este mai bine să evitatăm complet acest tip de apă, dacă temperatura este ridicată.

Foto – Facebook


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri