O vacanta fara plictiseala

Daca nu vrei sa auzi de fiecare data cand pleci in vacanta: „Mama, ma plictisesc!, pune-i juniorului la indemana niste jocuri care sa-i inlesneasca apropierea de natura.


Popice colorate
Transforma sticlele goale de racoritoare in popice. Nu mai arunca sticlele goale de bauturi racoritoare (sticlele mici).

Scoate-le etichetele, spala-le bine si lasa-le sa se usuce. Apoi vopseste-le cu spray colorat. Umple-le pe sfert cu nisip, ca sa le dai stabilitate. Arata-i cum sa le loveasca cu o minge de tenis.

Gradina de cactusi

Pune-l sa aiba grija de propria lui gradina. Umple o farfurie de pamant cu nisip sau pietris foarte fin, in care plantezi cativa cactusi. (Ai grija cand faci aceasta operatiune: ca sa nu te intepi, cel mai bine ar fi sa porti niste manusi vechi, groase.)

Daca nu ai cactusi, inlocuieste-i cu alte plante care suporta lipsa apei, pentru ca nu poti fi sigura ca micutul gradinar le va uda zilnic.

Baloane speciale
Baloanele lui de sapun vor fi deosebite. Decat sa dai bani pe baloane de sapun de fiecare data cand mergeti in parc, mai bine ii pregatesti tu o instalatie de suflat baloane, cum nu mai are nici un alt copil.

Ia o sarma galvanizata, cu o lungime de 10-15 cm, fa-i o bucla la un capat (rasuceste-i bine capetele, ca sa nu zgarie), iar pe celalalt indoaie-l sub forma de inima, avand grija sa rasucesti bine capetele.

Pregateste-i astfel lichidul pentru baloane: 10 cani apa, 4 linguri detergent lichid pentru vase si 4 linguri de glicerina.

Scrabble cu pietricele
Daca sunteti undeva, departe de „civilizatie, ajuta-l sa-si gaseasca jucarii in natura. Spune-i sa stranga pietricele plate, cu care sa joace Scrabble. Cand a strans destule, deseneaza cate o litera pe fiecare pietricica (incearca tus, ceracolor sau oja).

De-a indienii
Un wigwam in curte sau chiar in spatele blocului. Chiar daca nu a ajuns la varsta la care sa savureze aventurile lui Winnetou, joaca de-a indienii i se pare atragatoare.

Asadar, infige-i niste pene intr-o bentita, picteaza-i cu ruj niste dungi pe fata si l-ai transformat in sef de trib. Cum seful de trib are nevoie de un wigwam (coliba), infige trei-patru bete in pamant si leaga-le in varf cu o sfoara. Infasoara in jurul betelor o bucata de metraj ieftin si apoi leag-o sus cu o funda.

Cutii cu amintiri
Cultiva-i micile pasiuni de colectionar. Incurajeaza-l sa aiba mici colectii de scoici, pietricele, flori presate. Dupa ce a strans un mic tezaur, ajuta-l sa le puna in valoare – de exemplu, sa le lipeasca intr-un cadru de lemn.

… si alte idei grozave:
Oina
Un copil tine in mana un bat sau o racheta, iar ceilalti formeaza un cerc in jurul lui. Unul dintre copii arunca mingea spre cel din centru, tintindu-i picioarele. Cel vizat nu are voie sa-si miste picioarele, dar se poate feri cu batul sau racheta. Cel care ii va nimeri picioarele il inlocuieste la centru.

Cros in sac
Asa cum ne distrau pe noi in copilarie, probabil ca asemenea intreceri ii vor distra si pe copiii nostri. Pentru asta, trebuie sa aiba la dispozitie doar un teren cu iarba si niste saci, caci pofta de joaca nu le lipseste.

Slalom cu bicicleta
Asaza in linie dreapta sase ghivece de flori (cu fundul in sus). Un concurent face slalom cu bicicleta printre aceste „jaloane, avand grija ca, de-a lungul intregului traseu, sa loveasca o minge cu un bat. Castiga cel care reuseste sa termine cursa in mod corect si in timpul cel mai scurt.

Walkie-talkie
Daca micutul tau se da in vant dupa filmele de actiune, atunci poti sa-i confectionezi un walkie-talkie pentru el si cel mai bun prieten al lui. Cu un ac inrosit, da cate o gaura in doua canute de plastic.

Trece capatul unei sarmulite prin fiecare gaura si rasuceste-i capatul. Un copil vorbeste intr-una din canute, iar celalalt primeste mesajul in cealalta…

Text: arhiva Edipresse; Foto: STOCKBYTE

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice