O viata in „plamanul de fier” – Ce a insemnat poliomielita pentru parintii din trecut

„Poliomielita e o boala ingrozitoare. Nu ma pot misca deloc. Mare parte din specia umana nu stie mai nimic despre poliomielita. Multi nici nu stiu ce-i aia”. Asa isi incepe povestea Paul Alexander, un supravietuitor al erei „plamanilor de fier”, intr-un reportaj realizat de Gizmondo.

In anul 2013, Post-Polio Health International (PPHI), estimau ca mai exista intre 6 si 8 utilizatori ai „plamanilor de fier” in SUA.
Paul Alexander, in varsta de 70 de ani, e unul dintre oamenii care depind ca de apa ce aceasta masinarie.

Alexander petrece aproape 24 ore/zi in masinaria ce-l ajuta sa respire

El petrece aproape 24 de ore din zi in plamanul de fier, un aparat ce ii incastreaza corpul, pana la gat, si ii forteaza corpul sa respire, creand presiune negativa.

Alexander a contactat poliomielita la varsta de doar 6 ani, intr-o perioada de epidemie majora, cand a ramas paralizat de la gat in jos. 

O viata in plamanul de fier - Ce a insemnat poliomielita pentru parintii din trecut

„Cand am luat poliomielita, eram doar un copil. Am inceput sa ma simt putin rau.
Cand mama m-a vazut, a stiut din prima. M-a bagat direct in pat.
In urmatoarele 5 zile am pierdut tot. Nu mai puteam merge, nu ma mai puteam misca, iar in ultima zi, nu mai puteam respira.
Diafragma mi-a fost distrusa, muschii mi-au fost distrusi. Iar asta m-a bagat in plamanul de fier pentru restul vietii.”

In anii 50, la scurt timp dupa ce epidemia a luat amploare, parintii erau atat de speriati de aceasta boala ce curma vieti si lasa copiii infirmi permanent, incat evitau sa ii lase in colectivitate si le interziceau sa se duca la joaca.

Vaccinul, la doar cateva luni distanta de diagnosticarea lui

La doar cateva luni dupa ce Alexander a contactat poliomielita, Jonas Salk a descoperit vaccinul impotriva acestei boli. numarul victimelor a scazut dramatic, iar in prezent boala a fost eradicata in tarile civilizate, insa in lumea a treia continua sa faca victime si sa paralizeze copii.

O viata in plamanul de fier - Ce a insemnat poliomielita pentru parintii din trecut 2

Cu toate piedicile pe care i le-a pus, poliomielita nu l-a impiedicat pe Alexander sa-si traiasca viata cum a putut mai bine: a mers inclusiv la facultate si a devenit un avocat de succes.
El poate folosi si calculatorul, tastand exclusiv folosind un dispozitiv pe care il manevreaza cu gura.

Alexander este unul dintre ultimii supravietuitori ai acelor vremuri si inca are nevoie de plamanul de fier, pentru care, din pacate, firma producatoare a incetat sa mai ofere suport tehnic.

In orice moment, Alexander si cei cativa pacienti ramasi dependenti de plamanii de fier pot sfarsi tragic, daca aparatul li se defecteaza sau daca are loc o pana de curent prelungita.

Cu tot mai multi copii nevaccinati, o epidemie ar putea reaparea

Cu tot mai multi oameni care refuza sa isi vaccineze copiii la nivel global, ultimii supravietuitori ai poliomielitei, care au avut complicatii atat de grave incat nu pot respira singuri, se tem ca o noua epidemie ar putea avea loc.
Alexander, asemenea celorlalti care depind de plamanii de fier, sustine ca singurul motiv pentru care parintii refuza sa-si vaccineze copiii este faptul ca nu stiu cu adevarat ce inseamna poliomielita si ce consecinte dezastruase poate provoca.
El indeamna oamenii sa isi imunizeze copiii si sa profite de pe urma unui vaccin de care el nu a putut beneficia, caci nu era inca descoperit.

Sursa imagini: capturi video/Youtube


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton