Obiceiuri la naştere, de prin lume adunate

Deşi pare să fie peste tot la fel, apariţia unui nou-născut este întâmpinată diferit, de la o ţară la alta. Am descoperit unele obiceiuri frumoase, altele interesante, unele pur şi simplu amuzante – pe care ţi le împărtăşim în rândurile de mai jos.

 

 

 

Irlanda
Ordinea ţărilor pe care le vom prezenta în cele ce urmează este pur întâmplătoare. Aşadar… când vorbim despre Irlanda, putem povesti la nesfârşit despre superstiţiile legate de naştere.
De exemplu, se spune că dacă un duşman al unui cuplu care tocmai s-a căsătorit înnoadă o batistă, tinerii însurăţei nu vor putea da naştere unui copil decât în momentul în care acel nod va fi desfăcut.
De asemenea, circulă vorba – destul de tristă – cum că un copil născut după ce tatăl lui a murit se va bucura, pe parcursul vieţii lui, de puteri speciale.

 

Olanda
Majoritatea femeilor gravide din Olanda nu obişnuiesc să apeleze la serviciile unui medic obstetrician, dar acceptă sfaturile moaşelor, care le supraveghează pe toată perioada sarcinii. Un alt aspect interesant este faptul că femeile pot hotărî dacă să nască acasă sau la spital, iar multe dintre acestea optează, culmea!, pentru prima variantă.
Toate viitoarele mame beneficiază de aşa numita kraampakket, o trusă care cuprinde toate cele necesare pentru o naştere la domiciliu. Chiar dacă există şi femei care vor să nască la spital, asta nu înseamnă că ele vor beneficia, în mod obligatoriu, de anestezia epidurală.
Aceasta se administrează doar dacă este prescrisă de medic. Există chiar şi o glumă care circulă în Olanda pe seama anesteziei epidurale, intitulată, cât se poate de sugestiv, „injecţia de la 9 la 17. Dacă mama naşte fără complicaţii, ea este liberă să plece acasă cu bebeluşul la doar două ore de la naştere.
Persoanele care şi-au făcut asigurare beneficiază şi de asistenţă medicală gratuită: o persoană vine în fiecare zi acasă, timp de o săptămână. Ea nu se îngrijeşte doar de copil, ci şi de casă, face curăţenie, găteşte, şi îi învaţă pe părinţi cum să aibă grijă de cel mic.

 

Japonia
Spre deosebire de Olanda, în Japonia femeile nasc doar la spital, însă fără calmante. Se consideră că aducerea pe lume a unui copil reprezintă un soi de test pe care femeia trebuie să-l treacă în devenirea ei ca mamă.
Această credinţă, veche de sute de ani, continuă să persiste, în ciuda metodelor moderne folosite pentru reducerea durerii. La naştere, taţii pot asista doar dacă au urmat, alături de viitoarele mămici, cursuri prenatale.
Există un obicei local conform căruia mamele şi bebeluşii stau în prima lună la părinţii femeii. Se zice că proaspăta mamă trebuie să stea în pat cu bebeluşul ei timp de 21 de zile, vreme în care părinţii fetei au grijă de cei doi.

 

Germania
Interesant este faptul că în Germania există o listă a „numelor acceptate pentru copii, o listă pe care părinţii o pot consulta în momentul în care vor să se hotărască asupra numelui celui mic. În cazul în care ei îşi doresc un nume neobişnuit, trebuie să-şi justifice hotărârea.
Se pare că această politică guvernamentală a fost gândită să acţioneze în interesul copilului, pentru ca acesta să nu ajungă în postura de a fi ridiculizat din cauza unui nume din afara listei, deci neobişnuit.

 

Brazilia
Aici, viitoarele mame sunt tratate ca adevărate prinţese. Odată ajunşi acasă, mămica şi bebeluşul sunt vizitaţi de numeroşi oaspeţi, care aduc daruri.
Ei primesc, la rândul lor, cadouri, de obicei obiecte de dimensiuni reduse – o sticlă de parfum sau dulcuri – cu un mesaj din partea celui mic care le mulţumeşte pentru vizită.

 

Belgia
O practică asemănătoare se întâlneşte şi în Belgia, acolo unde vizitatorii veniţi la maternitate (mamele stau în spital în jur de cinci zile) aduc daruri şi primesc înapoi un pachet numit suikerbonen care conţine fie migdale, fie delicioase sortimente de ciocolată.


Turcia

Celebrele petreceri de baby showers pe care le-am tot văzut în filmele străine sunt amânate în Turcia până după ce bebeluşul se naşte. Acasă, mămica şi bebeluşul primesc oaspeţi care sunt serviţi cu o băutură specială – lohusa serbeti.
La scurt timp de la naştere, când mama se simte mai bine, porneşte spre casele celor care i-au trecut pragul. Aici va primi batiste, fie cu un ou în interior – pentru un copil sănătos – , fie cu dulciuri – pentru un copil bun, prietenos.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton