Obiceiuri și tradiții de Crăciun – de prin lume adunate

Noi avem sarmale, cântăm colinde și împodobim bradul – în varianta simplistă și urbană, căci tradițiile de Crăciun se păstrează încă aproape la fel ca-n vremurile de altădată în multe zone  din țară. Cum se sărbătorește însă Crăciunul în alte părți de lume?

 

Irlanda

Un obicei inedit in Irlanda este acela de a aprinde o lumanare in dreptul ferestrei, in Ajunul Craciunului. Traducerea: cine aprinde lumanarea este dornic sa primeasca oaspeti.

Aceasta traditie este mostenita din vechime, cand primirea unui strain in casa echivala cu primirea Sfintei Familii; in schimb, refuzul aminteste de rautatea hangiului din Betleem, care nu i-a primit in hanul sau pe Iosif si Fecioara Maria.

Un alt obicei irlandez este acela de a varui casele, pentru a le curata si purifica ritualic inaintea nasterii lui Iisus. Inainte de Craciun se schimba si perdelele, fetele de masa si asternuturile de pat.

Belgia

Aici, cei mici isi primesc darurile chiar in dimineata de Craciun, dar nu sub brad, ci in sosete speciale, iar micul dejun pe care il servesc este unul special: o paine facuta dintr-un aluat dulce, pe care belgienii o numesc cougnou sau cougnolle. Painea are forma unui copilas, adica a Pruncului Iisus.

Germania

Un obicei pur german este acela de a confectiona o coronita, pe care ei o numesc Adventskranz. Pe aceasta, cu o luna inainte de Craciun, in fiecare duminica, se pune cate o lumanare, astfel ca in ziua Nasterii Domnului vor fi patru in total. Majoritatea caselor au la intrare ieslea traditionala de lemn, cu figurinele care reprezinta Sfanta Familie.

Lituania

Lituanienii il asteapta pe Mos Craciun in toate cele 12 zile premergatoare Craciunului.

Norocosi sunt si turcii de religie crestina, care il celebreaza pe Sfantul Nicolae in cadrul unui festival organizat in orasul sau natal (actualul Demre), pe parcursul a trei zile, in care se ofera si se primesc daruri intr-o atmosfera feerica.

Japonia

Desi crestinismul nu e raspandit in Japonia (doar 1% dintre japonezi sunt crestini), in preajma Craciunului, majoritatea locuitorilor din aceasta tara isi decoreaza casele cu crengute de brad si isi fac daruri.

L-au imprumutat pana si pe Mos Craciun, pe care il numesc Hotei-Osho. Acesta are puteri magice si niste ochi fermecati in ceafa, cu care poate vedea daca cei mici sunt cuminti sau nu.

Craciunul japonez nu este o zi care se sarbatoreste in familie, mancand friptura de curcan si cozonac, ci una in care trebuie sa faci lucruri bune, sa vizitezi oameni bolnavi, sa fii bland si generos.

China

In China, de Craciun, crestinii isi impodobesc toti copacii din curte cu ghirlande colorate, lanturi de hartie, flori si felinare – de aici, denumirea de „copaci de lumina. Micutii il asteapta si ei pe Mos Craciun (pe care il numesc Dun Che Lao Ren), care le va aduce jucarii si haine noi.

Ghana

Craciunul coincide cu recolta boabelor de cacao, iar în Liberia, în locul bradului e împodobit un palmier. Darurile de pret sunt hainele de bumbac, sapunul, dulciurile, creioanele, cartile. Masa se serveste in aer liber, la mese rotunde, in jurul carora se aduna intreaga familie.

Text: Denisa Dumitrescu

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton