OMS si UNICEF: „Alaptarea in prima ora de viata, esentiala pentru salvarea vietii bebelusului”

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma, dupa ce statistici ingrijoratoare arata ca multi bebelusi nu sunt alaptati in prima ora de viata.

Aproximativ 78 milioane de bebelusi, sau 3 din 5 bebelusi, nu sunt alaptati in prima ora de viata, lucru care ii supune riscului de deces si de imbolnavire si diminueaza probabilitatea ca ei sa fie alaptati ulterior, se arata intr-un raport UNICEF si OMS. Majoritatea bebelusilor care nu sunt alaptati in prima ora de viata se nasc in tari cu venituri mici si medii.

Raportul noteaza de asemenea ca nou-nascutii ce sunt pusi la sanul mamei in prima ora de viata au semnificativ mai multe sanse sa supravietuiasca.
O intarziere de cateva ore in alaptare dupa nastere poate avea consecinte dramatice pentru bebelusi.

Contactul piele-pe-piele si hranirea la san stimuleaza productia de lapte si de colostru, cunoscut pentru numeroasele beneficii pentru bebelus.

„Cand vine vorba de alaptare, sincronizarea e tot ce conteaza. In multe tari, e o situatie de viata si de moarte.
Cu toate acestea, in fiecare an milioane de nou nascuti nu beneficiaza de alaptarea in prima oara de la nastere iar motivele sunt, de cele mai multe ori, lucruri pe care le putem schimba.”, a explicat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF.

Rata alaptarii in prima ora de viata dupa nastere este mai mare in Estul si Sud-Estul Africii si mai mica in Estul Asiei.
Ca exemplu, aproape 9 din 10 bebelusi nascuti in Burundi, Sri Lanka sau Vanuatu sunt alaptati intr-o ora de la nastere, in timp ce doar 2 din 10 bebelusi nascuti in Azerbaijan, Chad sau Montenegro sunt alaptati imediat dupa nastere.

Motivele principale pentru care alaptarea este intarziata:

Nou-nascutilor li se da formula de lapte, miere sau chiar apa cu zahar, in anumite tari, in locul colostrului, mult mai hranitor, pe care l-ar putea lua de la mama.

Cresterea numarului de cezariene: Un studiu desfasurat in 51 de tari a aratat faptul ca hranirea in prima ora de viata e semnificativ mai rara in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana.

Probleme in calitatea serviciilor de sanatate primite de mama si copil: Prezenta unui cadru medical bine pregatit nu pare sa influenteze statisticile, insa separarea bebelusilor de mama imediat dupa nastere face o diferenta considerabila.

Studiile efectuate inainte de raportul emis de cele doua entitati arata ca bebelusii hraniti la san intre 2 si 23 de ore mai tarziu aveau un risc cu 33% mai mare de deces, comparat cu cei hraniti la san in cel mult o ora de la nastere.
In randul celor care au inceput hranirea la san la 24 de ore sau mai mult de la nastere, riscul creste la 50%.

Raportul emis de UNICEF si OMS solicita guvernelor sa restrictioneze popularizarea prin reclama a formulei de lapte si a altor subtituti pentru laptele matern.

Sursa: who.int


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie