OMV lanseaza primul program social dedicat copiilor dislexici

OMV in parteneriat cu Asocitaia Romana pentru Copii Dislexici OMV Move&Help – Mergi mai departe citind' este primul program din Romania dedicat copiilor dislexici.

Parte a initiativei internationale OMV Move&Help', programul urmareste informarea cu privire la dislexie in Romania si sustine accesul egal la educatie al copiilor afectati de aceasta tulburare de invatare.

Ca parte a programului, s-a lansat site-ul www.dislexic.ro, primul portal romanesc ce cuprinde informatii utile si avizate despre dislexie.

Portalul isi propune sa reuneasca in acelasi loc toti specialistii in acest domeniu din tara, astfel incat parintilor sa le fie mai usor atunci cand nu stiu cui sa se adreseze. Specialistii se pot inscrie trimitand un mail la adresa mentionata pe site.

In Romania exista o singura scoala, la Targu Mures, unde copii afectati de dislexie beneficiaza de un program special de invatare adaptat nevoilor lor.

Tot in cadrul programului OMV Move&Help – Mergi mai departe citind' a fost reeditat indrumatorul de specialitate Eu citesc mai bine!', unde parintii, profesorii si toti cei interesati, pot gasi informatii complete despre dislexie.

In plus, OMV organizeaza o campanie de strangere de fonduri in toate statiile din tara. Astfel, in perioada 15 aprilie-15 iunie, publicul larg poate cumpara carti postale ilustrate de copiii de scoala din Targu Mures, iar fondurile obtinute din vanzari vor merge la Asociatia Romana pentru Copii Dislexici.

Eva Bartok, Presedintele Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici si coordonator al indrumatorului „Eu citesc mai bine!' declara: „Desi dislexia este una dintre cele mai frecvente tulburari de invatare la nivel mondial, comunitatea persoanelor dislexice a fost dezavantajata pana in prezent de lipsa fondurilor si a unei informari adecvate. Astfel, initiativa «OMV Move & Help – Mergi mai departe citind» este cu atat mai importanta cu cat este prima de acest fel din tara noastra'.

Dislexia este cea mai frecventa tulburare de invatare existenta la nivel mondial. Nu este vindecabila si este cauzata de o disfunctie neurologica.

Exista metode speciale de terapie cu ajutorul carora simptomele pot fi ameliorate si pot preveni tulburarile in dezvoltarea personalitatii.

Dislexia nu depinde de nivelul de inteligenta. Chiar si un copil cu un nivel de inteligenta ridicat poate avea tulburari de invatare. Explicatia acestui lucru este slaba dezvoltare sau tulburarea unor capacitati partiale.

Tulburarile pot aparea la nivelul dezvoltarii slabe a motricitatii, echilibrului si orientarii in spatiu, la nivelul schemei corporale, la nivelul perceptiei vizuale, auditive si tactile, la nivelul memoriei precum si din pricina deficientei in prelucrarea secventiala a informatiei.

Nu exista doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece tulburarile capacitatilor partiale apar in combinatii variate si grade de dezvoltare diferite.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri