Opt copii, cu vârste cuprinse între trei și șapte ani, au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș', din Timișoara, cu suspiciune de botulism.
Doi dintre ei se află în stare gravă, fiind monitorizați permanent. Autoritățile au deschis o anchetă epidemiologică cu privire la acest caz.
„În cadrul instituției noastre a fost constituită o echipă mixtă de control, împreună cu reprezentanți ai Directiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, pentru investigarea focarului, deplasarea la domiciliul consumatorilor și ridicarea probelor alimentare incriminate, în vederea determinării toxinei botulimice.
Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 11 cazuri probabile în cadrul focarului de botulism, din care 8 se afla internate la Spitalul Victor Babeș Timișoara și 3 sunt la domiciliu, asimptomatice', a anunțat DSP Timiș, notează Libertatea.
Potrivit informațiilor, copiii au fost asimptomatici și vor rămâne sub supraveghere în spital câteva zile. Medicii spun că nu cunosc, deocamdată, cauza infecției.
„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Deocamdată, nu ştim care a fost cauza infecţiei', a spus asist. univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
Managerul spitalului, Cristian Oancea, a explicat că au început tratamentul în cazul celor mici cu antioxină botulinică. Se pare că este pentru a doua oară în ultimele șase luni când medicii se confruntă cu asemenea boală.
„Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureş la Timişoara.
Le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de şase luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara„, a spus Cristian Oancea.
Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Toxina afectează sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi uneori, în cele mai rele cazuri, poatre fi fatală. Printre simptomele ce pot apărea în cazul intoxicației cu toxina botulinică se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, problem cu digestive sau paralizia.
Foto – 123rf.com