Ora de masaj: cateva trucuri

Te ajuta sa creezi o legatura speciala cu bebelusul, iar pe el il ajuta sa doarma mai bine, sa scape de colici si sa fie mai protejat de boli, conform unor noi studii.

Tati si mami cred ca masajul este bun pentru relaxare, si au dreptate. Ce nu stiu ei este ca masajul s-a dovedit o tehnica miraculoasa in cazul prematurilor care au necesitat ingrijire la terapie intensiva si care s-au dezvoltat mult mai rapid dupa sedinte de masaj, pentru ca masajul stimuleaza sistemele circulator, respirator si digestiv ale copilului.

Pe de alta parte, constituie o exce­lenta terapie antistres si sa nu cre­deti ca bebelusii nu sunt stre­sati. Senzatiile de foame si obo­seala pe care le au bebe­lusii sunt resimtite de catre aces­­tia cel putin la fel de intens cum le simtim noi, spun specia­listii – asa ca cei mici au nevoie sa se elibereze de ten­­si­une prin masaj.

Nu in ultimul rand, masajul este un excelent prilej de intarire a legaturii dintre parinte si copil.
Un masaj ca la carte se va face doar intr-o camera in care tempe­ratura este confortabila pentru co­pil.

Nu se va incepe direct ma­sajul – se recomanda un moment de intimi­tate, in care parintele sa vorbeasca copilului si sa-l mangaie usor.
Fiecare miscare se poate efectua de doua pana la sase ori, fara a presa prea mult, dar suficient de ferm.

Ma­sajul nu se face inainte de culcare, ci atunci cand bebelusul este relaxat, dar nu somnoros.

Una dintre cele mai eficiente tehnici de masaj este cea a mul­­sului': poti cu­prinde bratele si picioarele bebelusului, pe rand, cuprinzandu-le intre ambele tale maini si coborandu-ti tu bra­tele si presand usor.

O alta tehnica este cea de stoar­cere'. Cuprinzi manutele si picioarele rand pe rand si faci aceleasi mis­cari ca si cand ai stoarce rufe, desigur, la o intensitate mult mai mica, fara a strange prea tare.

Masajul care te ajuta in cazul coli­cilor este compus din doua mari miscari: intr-o prima faza, ridica-i usor genunchii inspre stomac, mentine pozitia timp de 10-15 secunde, si apoi indreapta picioa­rele (se repeta exercitiul de cateva ori, miscarile stimuland colonul si punand in miscare gazele).

Cea de-a doua tehnica consta in trasarea cu mana stanga a unui soare' pe abdomenul copilului si cu mana dreapta – a unei semilune in partea stanga a burticii.

Miscarile redirectioneaza aerul din stomac spre colon si favori­zeaza evacuarea gazelor.
Trece-ti apoi mana pe abdomen, dinspre dreapta inspre stanga si ridica-i din nou genunchii spre gura, mentinand pozitia timp de cateva secunde.

Foto: HEPTA.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire