Orarul zilnic al micului scolar

Momentan, singurul tau scop este ca prin aceste ocupatii extrascolare sa ii oferi copilului tau un mediu sti­mulativ si sa il tii in priza. Sportul este, asa cum am mai zis, esential pentru oxigenarea creierului si pentru a-l ajuta pe copil sa se detaseze.

Fa-ti timp sa petreci cu copilul ore bune in parc, saptamanal: invata-l sa mearga pe bicicleta, alatura-i-te pe patine cu rotile sau puteti incepe cursuri de schi. E o varsta la care poate incepe sa faca si arte martiale.

Un mediu familial favorabil studiului
Oricat ar fi de cuminte si de inteligent, un copil are nevoie de un mediu familial confortabil. Chiar daca sta cu bunicii sau daca petrece mult timp cu alti adulti, nu cu parintii sai, e important pentru randamentul sau intelectual ca acasa sa nu aiba parte de un mediu lipsit de armonie, care sa adauge stres celui generat de mediul scolar.

Pastreaza-ti calmul cu copilul tau si intelege-i la randul tau stresul: cand vii acasa de la munca, si tu iti doresti sa nu te piseze nimeni la cap si, daca se poate, sa te incurajeze. Sigur, asta nu inseamna ca are dreptul sa faca mofturi si scene.

E destul de dificil sa impui disciplina unui program atat de riguros ca cel scolar fara sa tipi sau fara sa apelezi la forta. }ipetele sau urecheala nu fac insa decat sa inrautateasca lucrurile. Exemplele personale ale adultilor conteaza mult: autodisciplina, ordinea, orarul personal si pastrarea normelor de igiena.

Cine si cum il ajuta la temele pentru acasa
Fie ca faci temele im­preuna cu copilul, fie ca il pui la birou la ora stabilita si doar il supra­veghezi, ca sa nu piarda timpul (si ca sa fii acolo in caz ca are nelamu­riri), e important sa stai langa micul tau scolar.

Tu sau un alt adult – pu­teti face cu schimbul, pana ce observati ala­turi de cine are mai mult randament. Stabi­leste aceeasi ora zilnica la care copilul se apuca de teme. Nu imediat dupa somnul de pranz, dar nu mai tarziu de doua ore dupa acesta – altfel, scolarul tau va fi deja obosit.

Evident, regula de baza este sa nu faci tu temele in lo­cul copilului! Doi: ajuta-l sa deprinda primele noti­uni despre invatare, ascultandu-l. Pune-l sa refaca ceea ce face in dorul lelii pana ce ii ie­se bine si invata sa acorde atentie de la inceput.

Pastreaza un ton ferm, dar si calm, iar daca plange, ia o pau­za scurta, sa se spe­le pe ochi, si apoi relu­ati temele. E extrem de
important sa nu cedezi.

Text: Alina Miron; Foto: HEPTA.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie