(P) 4 metode să îți ajuți copilul să învețe mai eficient

Felul în care învață un copil este foarte important pentru dezvoltarea sa cognitivă, care îl va ajuta în viața de adult. Unele discipline îi pregătesc pe tineri încă de la vârste fragede cu anumite lucruri, tocmai pentru ca aceștia să se poată obișnui cu ele, folosind informațiile atunci când aceștia au nevoie de ele. Metodele prin care poți ajuta copilul să învețe sunt diverse. Totuși, dacă vrei să afli mai multe despre acestea, iată ce ar trebui să știi.

Folosește-te de conceptul de învățare prin joacă

Învățarea prin joacă presupune acumularea de noi cunoștințe într-un mod care, aparent, nu are legătură cu studiul. Fie că pictați pietre, pentru a învăța număratul, sau faceți experiențe cu bicarbonat de sodiu, pentru a învăța despre vulcani, fiecare dintre aceste metode aduce în discuție un lucru foarte important: educarea fără manual, liber, o metodă neconvențională de studiu pe care cei mici o vor aprecia. Învățarea prin joacă este un mod special de a asimila noțiuni noi și nu necesită materiale de studiu elaborate. În mod normal, vei putea folosi ceea ce ai la dispoziție, fără a cheltui sume impresionante pentru a acoperi nevoile de studiu. 

Învățarea prin teste de evaluare

Uneori, cea mai simplă metodă de a învăța este aceea prin testare. Cumva, este similar cu învățarea pentru obținerea permisului auto, atunci când rezolvarea testelor aduce, de fapt, sedimentarea rezultatelor. Astfel, chiar și în domeniul educațional, există site-uri pe care copiii își pot testa cunoștințele, iar rezolvarea lor îi va ajuta să sedimenteze o informație pe care, deja, o dețin. Există, astfel, teste de evaluare pentru liceu, teste de cultură generală, de inteligență sau orice alt tip de testare, chiar și unele care țin de științele exacte. 

Această metodă de verificare se folosește de plăcerea efectuării unor testări, în cadrul cărora copiii pot vedea ce au greșit și ce anume stăpânesc foarte bine. De asemenea, prin repetarea, sub altă formă, a unor noțiuni, școlarii vor înțelege, mai rapid, informațiile și le vor reține cu o mai mare ușurință. Testarea devine, așadar, un instrument nu doar util, ci și amuzant, fiind preferat, mai ales, de către tinerii care se pregătesc pentru examene.

Oferă-i un colț de studiu

Este important să îi oferi copilului tău spațiul necesar pentru a-l ajuta să învețe. Studiul necesită liniște și o bună organizare a spațiului de învățat, iar, pentru aceasta, te poți orienta către mobilier special creat pentru birouri sau camere pentru copii. Apelează la polițe pentru depozitarea cărților și la mobilier modular pentru elementele de studiu. 

Creează un colț de lectură

Pune-i la punct chiar și un colț de lectură, ca să îl ajuți în ceea ce privește studiul. Poți face acest lucru și în natură, dacă locuiești la curte, transformând un spațiu într-o grădină mai retrasă, care să-l ajute să își găsească liniștea pentru a citi sau învăța. 

Ce trebuie să reții este faptul că, de fapt, cele mai bune metode de a-ți ajuta copilul să învețe eficient sunt, în mare măsură, lucrurile care îi fac plăcere. Învățarea mecanică, de odinioară, este substituită, în prezent, de metode noi și interesante de acumulare de cunoștințe, menite să atragă copilul, iar studiul să vină ca o consecință și nu ca o obligație. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Utile