(P) 6 ponturi de amenajare a camerei copilului

Sursa foto: pixabay.com

Pentru cei mici, camera lor reprezintă primul contact cu lumea înconjurătoare. Aici învață pentru prima dată să descopere lumea din jur, și tot aici fac primii pași și încep să exploreze universul copilăriei pe măsură ce cresc. De aceea camera copilului trebuie să fie nu doar un spațiu de joacă sau de somn, ci și locul magic în care visele și proiectele lor încep să prindă viață.

Din acest motiv camera copilului trebuie să cuprindă toate elementele necesare activității de zi cu zi a celui mic, adică joacă și studiu, dar și să fie locul ideal pentru odihnă și recreere. Să decorezi camera celui mic poate fi într-adevăr o provocare, ținând cont că trebuie să îmbini piese absolut esențiale cu acele decorațiuni și elemente care pot transforma spațiul respectiv într-un tărâm fermecat. 

Universul imaginativ bogat al celor mici poate prinde viață chiar din camera lor. Iată câteva ponturi pentru amenajarea camerei copilului, astfel încât să ai în vedere atât obiectele de mobilier strict necesare, dar și să adaugi elemente care fac din acest loc unul plin de farmec și culoare. 

  1. Păstrează amenajarea camerei într-o notă simplă

Pentru a-i oferi celui mic spațiul de care are nevoie trebuie să ai grijă să nu faci din camera sa un spațiu prea aglomerat. Include aici piesele esențiale de mobilier, adică patul, biroul, biblioteca și un șifonier pentru garderobă, și ai grijă să nu existe în exces jucării, decorațiuni și mai ales obiecte care nu au ce căuta aici. 

Pentru a păstra o atmosferă potrivită este important să ții cont de necesitățile lui pentru fiecare vârstă, și să elimini acele lucruri care nu-și mai au locul, mai ales pe măsură ce copilul crește. De exemplu, cutiile în care își adună jucăriile de pluș atunci când este micuț pot fi înlocuite cu spații de depozitare compacte, în care să păstreze doar obiectele pe care le folosește, pe măsură ce crește și se obișnuiește cu mai multă organizare. 

    2. Include toate piesele de mobilier esențiale

Iată-le mai jos pe cele care nu trebuie să lipsească în camera celor mici:

  • Patul, preferabil de o singură persoană, sau două paturi suprapuse dacă doi frați împart aceeași cameră. Indiferent de vârstă, e recomandat ca fiecare dintre copii să aibă patul lui separat. 
  • Șifonierul. Un dulap sau șifonier este absolut necesar în camera celui mic, pentru că hainele și lenjeria lui trebuie să fie depozitate separat de cele ale părinților.
  • Biroul de lucru. Un birou de lucru, unde cel mic se va obișnui cu atmosfera, disciplina și ritmul de lucru pe termen lung, este necesar în camera oricărui copil sau adolescent. Este important ca acesta să aibă înălțimea și lățimea potrivită fiecărei vârste, astfel încât poziția la birou să nu pericliteze coloana și postura celui mic.  
  • Spații de depozitare. Fie că este vorba de jucării, cărți sau accesorii, un spațiu de depozitare este necesar în camera oricărui copil, indiferent de vârsta acestuia. Astfel, cel mic se va obișnui cu ordinea încă de la început, și va învăța că acest lucru face parte din responsabilitățile sale. Fie că este vorba de cutii mari, decorative, sau de un pat cu spațiu dedesubt, vei găsi în acest sens pe piață o multitudine de soluții de depozitare.

Începe amenajarea cu piesele cele mai mari și mai importante de mobilier, pentru ca apoi să aranjezi restul de obiecte decorative în așa fel încât la final să obții un spațiu aerisit, dar și aranjat estetic.

   3. Folosește mobilier modular

Unul dintre cele mai importante aspecte în camera unui copil sau adolescent este amenajarea ergonomică a spațiului. Trebuie să creezi, încă de la început, zone distincte pentru somn, joacă și recreere, chiar de când juniorul este în faza de bebeluș. Cu atât mai mult pe măsură ce cresc, cei mici trebuie să beneficieze de spații distincte pentru fiecare activitate.

Aceste zone pot fi aranjate în locuri diferite din cameră. Amplasează, încă de la început, mobilierul astfel încât piesele să fie dispuse cât mai practic și ergonomic. Cel mai ușor în acest sens este să apelezi la mobilier modular, care poate fi schimbat și amenajat diferit pe măsură ce copilul crește și nevoile acestuia se schimbă.

   4. Organizează

E important ca juniorul să se obișnuiască să păstreze ordinea încă de la o vârstă fragedă, iar în acest sens puteți face împreună primii pași. Ajută-l, la început, să-și adune jucăriile, iar ulterior încurajează-l să facă singur acest lucru. 

Pentru a facilita această activitate, organizează încă de la început locurile unde poate să își păstreze lucrurile în ordine. Există pe piață cutii sau lăzi decorative, foarte practice pentru depozitarea jucăriilor sau a gadgeturilor, realizate din materiale și culori diverse. Ele vor fi apreciate de către cel mic și arată bine în orice tip de amenajare. Le poți folosi pentru obiectelele de papetărie, gadgeturi, cabluri sau alte lucruri mici care se vor aduna în camera celui mic. Dacă nu ai suficient spațiu le poți amplasa deasupra unui dulap sau șifonier, sau poți opta pentru patul cu spațiu de depozitare, care îi permite celui mic mai mult loc liber pentru joacă. 

Chiar dacă micuțul tău nu este de la început un mare fan al lecturii, el va achiziționa cu siguranță câteva cărți pe care le-a citit cu plăcere și pe care va dori să le păstreze, iar la vârsta adolescenței va avea trofee, figurine sau bijuterii pe care le va dori expuse. Nu uita deci de bibliotecă, sau de o etajeră specială, în acest sens. 

   5. Folosește lumina naturală

Pentru cel mic este important să beneficieze de cât mai multă lumină naturală în timpul zilei, mai ales pentru zonele în care își desfășoară activitățile principale: biroul și locul său de joacă. Draperiile groase, închise la culoare absorb lumina provenită de afară, iar acest lucru îi poate crea celui mic inclusiv probleme de sănătate, de exemplu lipsă de energie sau chiar probleme de somn. 

Acordă atenție perdelelor și draperiilor pe care le alegi pentru camera celui mic. Alege în acest sens perdele din fire naturale, care vor permite pătrunderea luminii naturale atât cât este necesar. În plus, draperiile mai opace, colorate după gustul său, îi vor asigura odihna de care are nevoie pe timpul nopții. Găsești cu ușurință variante de galerii pentru perdele de la Favi pe acest motor de căutare pentru mobilă și decorațiuni. Pe galerii poți dispune în camera celui mic atât perdelele, cât și draperiile alese în nuanțele sale preferate. 

Sursa foto: favi.ro 

    6. Decorează cu imaginile preferate

Cel mai ușor pentru a crea un univers de poveste este să alegi decorațiunile și accesoriile preferate ale celui mic. Folosește stickere de perete, sau tapet în culori atent alese, pentru a crea cadrul imaginar preferat. Ele pot fi aplicate cu ușurință chiar de către tine, fără a apela la ajutorul unui specialist.

Atenție însă, este recomandat să folosești maxim 3 culori pentru decorul camerei, de preferat în nuanțe pastel până la varsta de 7 ani, și în motive mai intense după 9 ani.  Pentru decorațiuni, folosește accente inspirate de povești sau desene animate. 

Nu uita să îl implici și pe cel mic în activitatea de amenajare a camerei sale, și să alegeți împreuna paleta de culori și decorațiunile prin care să creați spațiul imaginar dorit. 

Tot ce ține de amenajare în camera celui mic trebuie să conțină obiecte utile, plăcute la vedere dar și sigure. Poți face din camera celui mic un loc special, prin mobilierul, accesoriile și culorile alese, astfel încât copilașul să pășească, încă de la început, într-o lume plină de magie, culoare și speranță.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie