(P) Încălțămintea ortopedică la copii: 5 beneficii demonstrate

Spre bucuria imensă a părinților, încă de la 7-8 luni, copiii încep să facă primii pași, moment care marchează debutul formării mersului. Deși micuții nu se sprijină corect cu piciorul pe sol, calcă cu piciorul în exterior sau țin partea anterioară a piciorului către interior, există soluții care ajută la remedierea problemelor de mers. În acest sens, încălțămintea ortopedică are un rol esențial. Prin susținerea gleznei aceasta va stabiliza piciorul și va facilita dezvoltarea armonioasă a musculaturii piciorului. 

Încălțămintea ortopedică – informații generale

Pantofii ortopedici pentru copii sunt special concepuți pentru a susține structura și mecanica gleznei și piciorului. Calapodul anatomic și ortopedic pe care îl prezintă ajută la formarea obiceiurilor corecte de mers, designul acestuia ducând la o bună deprindere a mersului, în timp ce mușchii și ligamentele se întăresc. Mai mult decât atât, încălțămintea ortopedică este un sprijin eficient în adaptarea și corectarea firească a mersului, care se face odată ce depozitele din zona plantară dispar, după vârsta de 4-5 ani, când ia naştere acea scobitură din talpă.

În acest sens,  doctorii ortopezi ne recomandă să acordăm o atenție deosebită atunci când alegem încălțămintea copiilor, pentru a le asigura acestora condițiile unui mers fiziologic, fără deficite postulare sau articulare. Optând pentru încălțăminte ortopedică copii, piciorul beneficiaza de stabilitatea de care are nevoie și de spațiul necesar pentru mobilitatea degetelor.

Încălțămintea ortopedică la copii – beneficii

Ritmul de dezvoltare al fiecărui copil diferă de la caz la caz, motiv pentru care și momentul în care acesta va începe să poarte încălțăminte este diferit. Cât încă este bebeluș și deplasarea se face prin casă sau într-un mediu sigur și propice, el va începe să  învețe să calce corect, dezvoltându-și astfel simțul natural al echilibrului. Dezvoltarea motorie corespunzătoare va fi mai apoi completată de alegerea unei perechi de încălțăminte potrivite, mai ales când copilul va merge și pe afară. În plus, pielea sensibilă și delicată a acestuia va avea nevoie de protecție împotriva loviturilor sau tăieturilor cu potențial de infectare. Pe lângă aceste avantaje, încălțămintea ortopedică pentru copii are următoarele 5 beneficii pentru sănătate:

          1.  Adaptare la particularitățile anatomice ale tălpii: Fiind confecționată din materiale exclusiv naturale, piele sau textile care prezintă               plasticitate suficientă și adaptabilitate în funcție de forma piciorului fiecărui copil, încălțămintea ortopedică va asigura micuțului o                   bună aerisire, fără să permită piciorului să transpire. De asemenea, prin ventilația eficientă a materialelor non-sintetice se asigură                     proprietățile igienice ale acestui tip de încălțăminte.

 

          2. Senzația de lejeritate: Tocurile joase, precum și talpa ușor ridicată în zona călcâiului sunt caracteristici ale unor pantofi                                   ortopedici comozi, care vor asigura poziția corectă a tălpii.

          3.  Siguranța modului în care calcă: Încălțămintea ortopedică pentru copiii trebuie să fie ușor rigidă, acest aspect fiind deosebit de                     important, mai ales pentru fixarea bună a tălpii. Astfel, se garantează libertatea de mișcare a copilului, fără că acesta să se simtă                 limitat sau în pericol de a se accidenta, mai ales datorită tălpii nealunecoase a încălțărilor ortopedice.  

         4. Naturalețea pașilor: Datorită tălpii flexibile care nu va permite sucirea piciorului în timpul mersului, pantofii ortopedici pentru                      copii dau frâu liber la explorare, dând un sentiment firesc de motricitate neîngrădită micuților dornici să descopere lumea                              înconjurătoare.

         5. Poziția corectă în timpul mersului: Pentru o mișcare în voie a degetelor de la picioare, dar și pentru un aliniament normal al                           acestora, încălțămintea ortopedică pentru copii prezintă un bot suficient de larg, rotunjit sau plat. Susținerea plantară va fi astfel                 corectă în timpul mersului, cei mici având un control adecvat asupra pașilor, esențial pentru o dezvoltare armonioasă. 

 

Încălțămintea ortopedică la copii: moft sau necesitate?

În jur de 95% dintre copilașii de până la 4-5 ani au piciorul plat din cauza grăsimii  existente pe talpa piciorului. Alegerea unor încălțări ortopedice corespunzătoare, flexibile și lejere va ajuta copilul să aibă mai multă siguranță atunci când stă în picioare sau începe să meargă. Deși grăsimea de pe talpa piciorului se resoarbe cu timpul, dezvoltându-se în locul acesteia bolta longitudinală a piciorului, este important să optăm pentru pantofi ortopedici pentru copii, fluidizând astfel acest proces normal.

În același timp, trebuie să ținem cont de faptul că glezna este maleabilă și are funcția unui amortizor, care preia orice denivelare prezentă în locul pe care se pășește, iar o încălțăminte înaltă sau prea rigidă va limita mult mişcările piciorului de copil. De aceea, este important ca micuții să reușească să își găsească echilibrul mai ușor, căpătând încredere în propriul mers. Prin urmare, încălțămintea ortopedică la copii nu este un moft, ci o necesitate, jucând un rol foarte important în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse