(P) Cat de importanta este alegerea scaunului auto pentru copil

Inca din primele zile de viata bebelusul are nevoie de protectie maxima la plimbarea cu masina. Alegerea unui scaun auto devine asadar un interes timpuriu manifestat. Daca te gandesti ca este prea brutal sa pui un bebelus intr-un scaun auto, inseamna ca nu stii importanta acestuia sau scaunul nu este unul corect ales. Proiectat sa reziste la impact, sa protejeze, sa fie adaptat conform grupei de varsta, scaunul auto este obligatoriu conform legii.

Este important ca alegerea unui scaun auto sa se realizeze dupa principii de siguranta si nu estetice. Magazinele de profil se intrec in optiuni privind aceste produse, dar marea diversitate nu trebuie sa puna pe primul loc atractia pentru un design anume sau o culoare preferata. Descoperim scaune auto copii de la Alinut.ro cu sistem ISOFIX, dar acestea au nevoie de un sistem integrat in masina, special pentru montarea acestuia. Autoturismele mai vechi nu au aceasta posibilitate si scaunul se va fixa cu centura de siguranta.

Sisteme moderne, parte din dotarea scaunelor auto pentru copii

Studiile arata ca un scaun ce permite montarea rear-facing este mai sigur. Presupune ca cel mic sa fie pozitionat cu spatele la sensul de mers. Acesta va ocupa loc pe bancheta din spate. Aceasta pozitie este de pana la 5 ori mai sigura si este recomandata pana la varste mari de 6-8 ani. Daca vi se pare prea mult, studiile arata ca parintii trebuie incurajati sa faca asta cel putin pana la varsta de 2 ani a celui mic.

Cum impaci nevoia cu atractia manifestata pentru culori si forme, nevoia de siguranta cu stilul practic? cu un scaun auto ce le are pe toate. Cele versatile si ajustabile sunt printre cele mai cautate. La Alinut.ro spre exemplu descoperim si scaune auto cu sistem ingenios de rotire la 360°. Acest lucru permite ca scaunul sa fie usor de folosit atunci cand copilul este plasat in el, fiind montat rear facing.

Un alt sistem modern care sporeste siguranta celui mic se refera la seat-to-chassis connect technology. Mai putin cunoscut, in curs de a primi patentare, acest sistem face practic legatura intre scaun si bancheta. In cazul unui impact, acest sistem poate prelua mare parte din soc, din forta de impact. Pentru ocupantul scaunului acest lucru inseamna mai mult confort si siguranta, intrucat se resimte mai putin acel soc.

Pe acelasi stil functioneaza si sistemul linear side impact protection system. Acesta poate absorbi forta de impact in cazul unei coliziuni laterale.

Multe dintre acestea sunt sisteme noi, tehnologii avansate incorporate in scaunele auto. Iata de ce este bine sa tinem pasul cu propunerile de actualitate.

Scaunele versatile sunt o investitie pe termen lung

Sunt apreciate scaunele cat mai complexe ce implica o investitie rentabila pe termen lung. Spre exemplu cele care pot deveni inaltator auto, cand copilul implineste varsta pentru acesta sau scaunele ce acopera grupe mari de varsta, 0-36 de kg, 9-36 kg sunt preferate pentru ca nu impun schimbari prea dese, conform cu ritmul de crestere. Este foarte important ca scaunul auto sa respecte clasa de varsta, kilograme si sa fie montat corespunzator. Sunt criterii de minima siguranta, urmate de pozitia de montare si de centurile din dotare, folosite corect.

Cum il faci pe cel mic sa accepte aceasta pozitie? Cum in parenting nimic nu este batut in cuie si metodele folosite au succes daca sunt adaptate conform cu stilul fiecarui copil, cand vine vorba de scaun auto lucrurile sunt la fel. Unii spun ca este de preferat sa se creeze rutina in a folosi acest gen de scaun, pentru ca cel mic sa se obisnuiasca cu postura, locul etc. Altii spun ca atentia oferita celui mic, faptul ca va avea un adult aproape pe bancheta din spate ajuta de asemenea.

Alinut vine cu cateva sugestii, reprezentate de huse pentru scaunul din fata, unde jucariile celui mic pot fi la indemana. Ceva parasolare care sa sporeasca confortul, o oglinda sau montarea de bara pentru jucarii sunt accesorii ce pot ajuta de asemenea. Cert este ca scaunul va fi ales mai intai de toate tinand cont de nivelul de siguranta pe care il ofera, tipuri de centuri din dotare si modul in care face sederea copilului comoda – perne moi, huse din materiale de calitate.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie