(P) Ce fel de bicicletă pentru copii să alegem?

A venit timpul să acordăm atenție celui mai adorat obiect de către copii – bicicleta. Acesta este un dispozitiv atât de magnetic, ingenios și interesant pentru copii, care oferă cele mai frumoase amintiri din copilărie, dar și cele mai mari griji pentru părinți.

A venit timpul să acordăm atenție celui mai adorat obiect de către copii – bicicleta. Acesta este un dispozitiv atât de magnetic, ingenios și interesant pentru copii, care oferă cele mai frumoase amintiri din copilărie, dar și cele mai mari griji pentru părinți.

Cu doar câteva decenii în urmă, părinții și copiii nu aveau opțiuni foarte bogate în ceea ce privește bicicleta și utilizarea acesteia – copilul trebuia fie să învețe să conducă un model unic, sau măcar să încerce. Spre marele noroc sau nu, (îndrăznim să considerăm că e noroc), lucrurile stau deja foarte diferit. Bicicletele sunt disponibile pe piață pentru toate vârstele, cu tot felul de opțiuni și mecanisme de siguranță. Varietatea este atât de variată încât am decis să sintetizăm cele mai importante momente în alegerea unei biciclete și să le prezentăm astfel, încât să puteți face mai ușor alegerea corectă.

În acest articol vom discuta detaliat despre tipurile de biciclete, protecția lor împotriva accidentelor, standardele de producție, prețuri și, în special, cum corect  să alegeți o bicicletă potrivită pentru copilul dumneavoastră.

Tipurile de biciclete și cele mai potrivite modele pentru copilul dumneavoastră

După cum am menționat anterior, producătorii de biciclete pentru copiii cei mai mici au început să producă modele de biciclete, care să corespundă în mod adecvat nevoilor copiilor. Pentru a alege bicicleta potrivită, trebuie să luați în considerare câteva lucruri de bază – vârsta copilului dvs., nivelul de activitate fizică și dezvoltarea fizică, precum și tipul de teren pe care va fi folosită bicicleta.

În continuare, vom prezenta diferite modele și tipuri de biciclete disponibile pe piață, vom analiza în detaliu pentru ce categorie de copii sunt potrivite, cu ce fel de protecții sunt dotate, căror standarde de calitate corespund și care sunt prețurile acestora. 

Vom începe în ordine cronologică după criteriul de bază și cel mai simplu – vârsta copilului. Toată această informație este utilă pentru părinți, ca să fie pregătiți de trecerea copilului de la prima bicicletă pentru bebeluși până în momentul în care copilul dumneavoastră își va dori cu mândrie prima bicicletă la ziua sa de naștere. 

Este important să menționăm că vârstele indocate în textul de mai jos sunt orientative și recomandabile. Cel mai important este să fiți atenți la necesitățile specifice ale copilului dumneavoastră – nu vă grăbiți și nu grăiți copilul, respectați-i ritmul de dezvoltare și nu-l comparați cu alți copii din jur. Atât timp cât este în siguranță, totul este acceptabil și indivdual.

Triciclete – pentru copiii cu vârsta de la 1 până la 3 ani

Tricicleta poate fi numită „prima bicicletă al bebelușului, sau cel puțin seamănă cu o bicicletă, dar bebelușii nu știu despre acest lucru. Este de fapt un hibrid ingenios între o bicicletă și un cărucior pentru copii, care este potrivită pentru perioada în care unii bebeluși deja au început să meargă și într-un moment dat au decis că nu mai doresc să stea într-un cărucior. Cu toate acestea, în ciuda deciziei lor îndrăznețe și ferme, ei încă nu sunt capabili să depășească singuri acele distanțe mari, pe care le numim „plimbare'.

Începutul acestei perioade este foarte individual pentru fieare copil. Pentru unii, aceastăperioadă poate începe înainte de vârsta de un anișor, iar pentru alții chiar înainte de doi ani. Desigur, există și copii care continuă să se simtă confortabil în cărucioarele lor chiar și după ce au început să meargă. Cu toate acestea, acest tip de copii este un vis frumos despre care nu vom vorbi aici și acum, astfel încât să nu ne emoționăm foarte mult.

În acest moment dificil, oricând ar începe el, părinții trebuie să ia decizia cum să se deplaseze cu bebelușul care deja a crescut în așa mod încât să fie fericit, dar fără riscul de a fi traumat fizic și psihic purtându-l în brațe kilometri în șir. Unii păriți folosesc slinguri și marsupii ergonomice pentru bebeluși, care este o alternativă foarte bună. Deși copilul la fel este purtat de părinți, este mult mai ușor atunci când greutatea copilului este distribuită uniform și corect. Imaginați-vă, de exemplu, cum veți simți greutatea unui sac de cumpărături uriaș pe care îl transportați în mâini și cum ați simți aceeași greutate dacă ați purta-o în rucsac.

Lăsându-i pe părinți la o parte, totuși, tricicleta este un adevărat salvator. Sunt diferite tipuri și modele de triciclete destinate pentru copiii de vârste și greutăți diferite, dar se consideră că este cel mai potrivit utilizarea acesteia pentru copiii cu vârsta peste 12-18 luni.

Majoritatea tricicletelor sunt dotate cu control parental – modelele au de obicei o opțiune pentru blocarea ghidonului și un mâner de împingere convenabil, care seamănă cu cel al căruciorului pentru copii. Astfel, puteți crea copilul o iluzie frumoasă de „bicicletă' pe care o controlați de fapt dumneavoastră, în timp ce este încă prea mic pentru a conduce singur. Cu toate acestea, toate aceste „elemente suplimentare' trebuie reglate, astfel încât să puteți oferi copilului dumneavoastră șansa de a obține o anumită independență, atunci când este gata să facă acest lucru. Majoritatea tricicletelor au opțiunea ca bebelușul să fie așezar cu fața către părinte, fiind o opțiune preferată a mai multor copii, în special atunci când sunt emoționați sau nesiguri.

Unele modele de triciclete, cum ar fi modelul Potar al mărcii Chipolino sunt create în așa fel, încât să crească practic odată cu copilul dumneavoatră. Acest model este dotat cu toate elementele suplimentare pentru cei mai mici, care pot fi îndepărtate atunci când copilașul va crește mai mare – ghidonul parental, bordul de proteție și copertina, astfel tricicleta se va transforma automat pentru un copil mai mare. Un alt avantaj al acestui model este că roțile sunt gonflabile, ce oferă o plimbare mai moale mai ales pe teren accidentat.

În funcție de spațiul pentu depozitare pe care îl aveți și dacă călătoriți des, puteți alege tricicleta pliabilă, cum ar fi modelul BMV al mărcii Chipolino. Este potrivit pentru copiii cu vârsta peste 18 luni, dar se deosebește prin dimensiunea sa compactă în stare pliată și prin avantajul că poate urma dezvoltarea naturală a copilului.

În ceea ce privește prețul, este rațional să aveți la dispoziție aproximativ 150 RON și 250 RON, pentru a cumpăra o tricicletă bună și confortabilă pentru copilul dumneavoastră. Desigur, piața este bogată atât în modele mai ieftine, cât și modele mult mai scumpe. Cu toate acestea, modelele mai ieftine adesea nu îndeplinesc toate standardele de siguranță, iar cele scumpe adesea sunt doar … inutil costisitoare. 

Toate modelel de triciclete oferite de magazinul Kidso.ro sunt fabricate din 100% maeriale inofensive și corepund Standardelor europene de siguranță, BDS EN 71 Siguranța jucăriilor. 

Biciclete fără pedale și triciclete pentru copiii cu vârsta de la 3 ani 

Un copil în vârstă de trei ani este plin de energie și o sete mare de aventuri, pentru care tricicleta deja este mai degrabă o restricție decât o distracție. La fel ca și un cărucior pentru copii, tricicleta trebuie să fie înlocuită cu ceva mai amuzant și mai potrivit pentru nevoile bebelușului, care mere este în creștere. Pentru această vârstă, există mai multe variante potrivite de biciclete pentru copii, printre care se  evidențiază două din ele.

Prima variantă este bicicleta fără pedale, care permite învățarea echilibrului pe 2 roți. Bicicleta fără pedale este formată dintr-un cadru metalic, scaun reglabil, două anvelope și un ghidon. Copilul se mișcă și se oprește împingându-se cu picioarele, fiindcă aceste tipuri de biciclete nu sunt dotate cu pedale și frâne. S-a dovedit că acest model contibuie la dezvoltarea echilibrului și a coordonării copiilor – în așa fel copilul singur analizează când și cum există pericol să cadă și învață să-și   mențină echilibrul.

Deși protecția copilului împotriva accidentelor este relativ scăzută atunci când folosește acest tip de bicicletă, el are totuși libertatea de a experimenta cu viteză, poziția piciorului, pornirea și oprirea. Astfel, într-un mod sigur, învață principii importante, își îmbunătățește cultura motorie și antrenează propriile instincte pentru o viață mai confortabilă în mediul înconjurător. De obicei, copiii care au folosit o bicicletă fără pedale, mult mai rapid și perfect se obișnuiesc atât cu conducerea unei biciclete standard pentru copii, cât și cu alte tipuri de activități fizice, care necesită un control sporit asupra propriului corp.

Spre deosebire de bicicleta fără pedale, tricicleta are pedale cu ajutorul cărora copilul se poate mișca. Tricicleta este lipsită de riscul de a cădea lateral, deoarece construcția sa este extrem de stabilă. În această ordine de idei, bicicleta fără pedale nu va dezvolta la copil abilitatea de echilibru, dar, pe de altă parte, îi va permite să experimenteze și să simtă pentru prima dată bucurie de la conducerea unui vehicul. Deși scaunul este ergonomic și cât se poate de sigur, vă recomandăm să supravegheați cu atenție bebelușul în timp ce folosește această jucărie, deoarece conducerea bicicletei nu poate (și nu ar trebui) să fie însoțită de centuri de siguranță și siguranță deplină.

A două opțiune sunt tricicletele pe care, totuși, nu trebuie să le confundăm cu tricicleta  pentru bebeluși, despre care am vorbit mai sus. Acest tip de vehicul nu are opțiunea de control parental, dar reprezintă de fapt ceea ce ne imaginăm imediat când auzim cuvântul „tricicletă' – o bicicletă pentru copii cu trei roți.     

În funcție de opțiunea și modelul specific pentru care optați, această achiziție va costa între 50 și 150 Lei, cu excepția în careveți decide să profitați de ambele opțiuni. Totuși, vă recomandăm să așteptați până când veți vedea câte alte tipuri de biciclete pentru copii trebuie să cumpărați înainte de a lua decizii spontane.

Biciclete pentru copii cu vârsta între 3 și 5 ani

După cum probabil ați aflat deja, copilul dumneavoastră va deține multe tipuri de biciclete. Nu disperați – aceasta înseamnă că se dezvoltă în mod corespunzător și are o nevoie firească de a-și îmbunătăți unele abilități, inclusiv cele de ciclism. Bicicletele fără pedale sunt grozave pentru vârsta de la 3 ani, atunci copilul va avea  nevoie doar de o bicicletă cu roți ajutătoare – suplimentare.

Aceasta este o adevărată bicicletă! Cu pedale, lanț, frâne, viteze! Ei bine, de obicei este cu o singură viteză, lanțul are o protecție pentru siguranță optimă, iar frânele sunt ușor de apăsat și de frânat fără efort sporit, dar tocmai aceasta face ca aceste tipuri de biciclete să fie perfecte pentru nevoile copilului dvs. cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani.

Pe lângă faptul că este pregătit pentru mișcări coordonate, un echilibru și un control mai mare asupra corpului său, un copil cu vârsta între 3 și 5 ani are deja o opinie clară și preferințe cu privire la unele probleme, cea mai semnificativă fiind, de exemplu, personaje dragi din desene animate epice. Echipa de la Kidso.ro este conștientă de tendințele populației între 3 și 5 ani și a selectat o selecție specială de biciclete cu roți ajutătoare Dino Bikes, care este în măsură să răspundă cerințelor copilului dumneavoastră în acest sens. Desigur, pentru fetițe cele mai populare sunt bicicletele cu personajele din filmul animat Frozen, iar pentru băieței bicicletele cu  supereroii Marvel.

Designul atractiv nu este singurul avantaj al acestor biciclete. De asemenea, au accesorii suplimentare, cum ar fi clopoței, coșuri, scaune pentru jucării și suport pentru sticluțele de apă. Desigur, toate aceste accesorii sunt detașabile și le puteți adăuga sau detașa de la bicicletă, în funcție de preferințele copilului dumneavoastră.

Cu toții ne amintim cu entuziasm momentul în care am detașat roțile ajutătoare de  bicicletă. Când trebuie să detașăm roțile ajutătoare? Răspunsul este individual pentru fiecare copil. Roțile ajutătoare, la fel ca și alte accesorii, sunt mobile și le puteți atașa sau îndepărta oricând considerați că este potrivit.

Desigur, este foarte important să supravegheați copilul în timp ce merge cu bicicleta, indiferent dacă este cu roți ajutătoare sau nu. Bicicletele pe care le puteți cumpăra pe Kidso.ro îndeplinesc toate standardele obligatorii pentru calitate și siguranță, dar, din păcate, un standard nu este încă inventat pentru a vă împiedica copilul să cadă.

În ceea ce privește prețul – prețul pe care vă puteți aștepta să-l plătiți pentru o bicicletă cu roți ajutătoare este cuprinsă între 150 și 250 Lei. Diferența de preț este determinată de unele detalii precum dimensiunea roților, disponibilitatea apărătorilor și alte accesorii.

Biciclete pentru copii cu vârsta între 5 și 7 ani

Acest tip de biciclete sunt aproape identice în ceea ce privește designul și caracteristicile tehnice cu bicicletele menționate mai sus pentru copiii de la 3 până la 5 ani. Singura diferență, dar destul de importantă este că au de obicei roți cu diametrul mai mare. Spus mai simplu: sunt mai mari. 

Dacă și când copilul dumneavoastră va trece de la un model de bicicletă mai mic la unul mai mare va depinde de dvs., veți decide în dependență de dezvoltarea fizică a copilului, înălțimea și greutatea acestuia, precum și interesul pentru bicicletă în sine. Mulți părinți fac greșeala și se grăbesc sau dimpotrivă amână această tranziție, deoarece sunt determinați de factori precum dezvoltarea copiilor străini, vârsta orientativă indicată de producător sau propria lor părere subiectivă. 

Bicicleta, ca și toate celelalte accesorii și jucării pentru copii, este o modalitate prin care copilul poate să se distreze și să se simtă bine. Nu există nimic obligatoriu și nimic permanent. Aveți grijă de propriul copil și nu- urcați pe o bicicletă mai mare doar pentru că are 5 ani. Și invers – dacă copilul dumneavoastră se dezvoltă mai rapid din punct de vedere fizic, dacă este mai mare și este gata pentru o bicicletă mai mare, nu-i împiedicați dezvoltarea lui doar pentru că undeva scrie acest lucru.

Singurul lucru obligatoriu pentru ciclism sunt protecțiile corespunzătoare pentru copii, despre care vom discuta mai detaliat.

Pentru ciclism sigur

Atunci când copilul dumneavoastră este deja suficient de mare și conduce o bicicletă pentru copii cu sau fără roți ajutătoare, este responsabilitatea părinților de a asigura siguranța acestuia. Vorbim nu numai despre centurile de siguranță ale tricicletei copilului, fiindcă accidentele deja nu mai sunt doar o probabilitate a viitorului îndepărtat. 

Este important să explicați mai întâi copilului dvs. că echiparea cu accesoriile de siguranță este obligatorie și de ce este obligatorie. Găsiți argumente potrivite și explicați cu răbdare, dar cu voce extrem de categorică. Purtarea accesoriilor de siguranță vă poate salva atât dumneavoastră, cât și copilul atât de răni simple, cât și vătămări mult mai grave și neplăcute.

Cel mai important accesoriu de siguranță este o cască. Alegeți o cască potrivită vârstei copilului dvs. și care se potrivește gustului său. Puteți chiar să o alegeți împreună cu copilul – lăsați-l să-și aleagă un model de cască pe care o va purta nu numai din obligație, dar și din propria dorință. 

În afară de cască, va fi necesar să achiziționați și genunchiere și cotiere de calitate înaltă. În timp ce casca protejează împotriva vânătăilor și a rănilor grave ale capului, genunchierele și cotierele vor proteja copilul o mulțime de zgârieturi și răni deschise, ceea ce cu siguranță nu este o experiență deosebit de plăcută. Puteți aplica aici și tactica menționată mai sus, care este, de asemenea, universală și dovedită că funcționează în toate domeniile de îngrijire a copilului – oferiți-i posibilitatea copilului să aleagă  singur. Poate fi o alegere foarte mică și nesemnificativă pentru dvs.: dorești cotiere de culoare bleu sau roșii; cu ce personaj din desene animate preferi să fie; îți vei pune mai întâi cotierele sau genunchierele? În acest fel, veți rezolva în prealabil problemele importante, dar veți permiteți și copilului să participe la decizii care îl afectează în mod direct. Acest lucru îl va ajuta să se simtă responsabil, respectat. Atfel veți evita momentele neplăcute și copilul va fi asigurat. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi