(P) Cele mai eficiente soluții pentru a lupta cu oboseala

Oboseala cronică este o problemă cu care se confruntă multe persoane, din cauza programului zilnic încărcat și a stresului. Ca într-un cerc vicios, oboseala provocată de stresul zilnic poate duce la incapacitatea de a efectua activitățile de zi cu zi și chiar la reducerea performanței profesionale sau intelectuale. În timp, toate acestea au un impact puternic asupra organismului și pot crea diferite dezechilibre sau pot favoriza anumite afecțiuni. Pe de altă parte, atât viața profesională, cât și cea socială poate fi afectată de stările de oboseală. Dacă și tu te confrunți cu stări de fatigabilitate, iată ce poți face astfel încât energia ta să revină la normal.

  1. Mănâncă echilibrat

Uneori, din cauza orarului zilnic dezorganizat, nu ne alimentăm cum trebuie – sărim peste mese, facem alegeri alimentare nesănătoase sau avem un orar incorect al meselor. Atunci când nu mâncăm echilibrat, nu aducem aportul energetic și nutritiv necesar organismului. De aceea, ne putem simți lipsiți de energie. Dietele restrictive sunt o altă cauză a oboselii marcate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care aceste diete sunt de evitat. 

Încearcă să respecți cele 3 mese pe zi și cele 2 gustări și optează pentru alimente naturale, neprocesate. Include în alimentație alimente din toate grupele alimentare – cereale și produse din cereale, fructe și legume, carne și ouă, pește, lactate, uleiuri vegetale. Dacă ai o dietă vegetariană, informează-te foarte bine cu privire la modul în care trebuie să combini alimentele și la suplimentele necesare sau apelează la un nutriționist. Dacă ai un program încărcat, transportă alimentele în caserole, dar nu sări peste mese.  

  1. Fă sport

Deși ai crede că sportul te epuizează, află că, de fapt, îți dă energie. Mișcarea îți îmbunătățește starea de spirit, prin favorizarea producției de serotonină și endorfine, hormoni ai fericirii. O stare bună de spirit te poate face mai energic. De asemenea, sportul îmbunătățește circulația sangvină, astfel încât toate țesuturile sunt mai bine aprovizionate cu oxigen și nutrienți. Astfel, organismul funcționează mai bine și utilizează în mod optim resursele pe care le primește, pentru obținerea de energie. De asemenea, sportul ajută la tonifierea mușchilor, ceea ce te ajută să îți susții mai ușor corpul. 

Dacă nu ai timp să mergi la sală, mergi mai mult pe jos către job, fă exerciții simple acasă, alege scările în detrimentul liftului, deplasează-te cu bicicleta sau dansează.

  1. Scade în greutate

Ia-ți măsuri pentru scăderea în greutate, dacă suferi de obezitate sau dacă ești supraponderal. Greutatea în exces te poate face să te simți mai obosit, deoarece pune presiune pe țesuturi și necesită un efort mai mare pentru deplasare și diferite activități. Mănâncă sănătos și fă mișcare sau mergi la un nutriționist pentru o dietă personalizată. Apelează la medic dacă bănuiești prezența unei afecțiuni hormonale asociate cu obezitatea. 

  1. Odihnește-te

Dormi 7-8 ore pe noapte, pentru ca organismul să își poată reface rezervele de energie pentru următoarea zi. Odihna insuficientă este o cauză frecventă a oboselii pe timpul zilei. Poți apela la suplimente pentru un somn liniștit, dacă ai probleme cu somnul.

  1. Ține stresul și anxietatea sub control

Stresul și anxietatea te pot stoarce de energie. Odihna insuficientă poate agrava stresul. De asemenea, programul încărcat, care nu îți permite să petreci timp cu familia sau să te bucuri de activități plăcute, intensifică stările de anxietate. Fă-ți puțin timp pentru tine și pentru cei dragi, încearcă tehnici de relaxare (tehnici de respirație, yoga, meditație), suplimente alimentare pentru stres sau cere ajutorul unui specialist. 

  1. Mai puțină cafeină și alcool

Excesul de cafeină și excesul de alcool te pot face să te simți mai obosit, deși în cantități mici sunt au acțiune stimulentă. Consumă cafeaua, ceaiul verde și negru, energizantele, sucurile cu cafeină și alcoolul cu moderație. De asemenea, evită consumul acestora în a doua parte a zilei. 

  1. Hidratează-te

Deshidratarea poate avea drept simptom oboseala marcată. Bea 6-8 pahare de apă pe zi și mănâncă alimente bogate în apă, cum ar fi supele, ciorbele, fructele și legumele. 

  1. Ia suplimente sau medicamente pentru oboseală 

Unele suplimente alimentare și medicamente tratează oboseala. Medicamentele cu magneziu, clorhidrat de piridoxină (vitamina B6) sau sulbutiamină sunt utilizate pentru tratarea oboselii. De asemenea, suplimentele cu Omega-3, coenzima Q10, maca, ashwagandha, rhodiola rosea, fier, citrulina și vitamina B12 sunt indicate pentru creșterea nivelului de energie. 

Așadar, începe chiar de azi să adopți aceste măsuri. Dacă nu observi o ameliorare a stărilor de oboseală, este indicat să mergi la medic. Fatigabilitatea poate fi simptomul multor afecțiuni.

Sursa foto: pexels.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton