(P) Cum influențează jocurile de memorie și inteligență dezvoltarea copilului mic

Încă din primele zilele de viață, bebelușul începe să acumuleze informații din lumea în care a venit, cu ajutorul simțurilor. De aceea, cu cât interacțiunea părintelui cu bebelușul este mai frecventă – prin jocuri, cântecele, atingere, vorbire – cu atât copilul se va dezvolta mai repede, mai bine, mai frumos. Odată ce a împlinit prima lună de viață, puteți începe să îi oferiți jucării educative, senzoriale, care îi vor stimula cunoașterea. Nenumărate cercetări în acest domeniu au demonstrat că învățarea prin joacă reprezintă un mod foarte eficient de a ajuta evoluția bebelușului. Folosind jocuri educative pentru copii, părinții se vor implica în observarea și dezvoltarea aptitudinilor puiului lor și îl vor ajuta să își dezvolte motricitatea, creativitatea, imaginația, să învețe cum să rezolve o problemă, un conflict, cum funcționează cauza și efectul sau cum să împartă cu ceilalți.

Atunci când alegi jocuri educative pentru copii, orientează-te către variante care au nevoie de o soluție, precum puzzle-uri, și jocuri care implică construcții și alăturări de elemente într-o anumită ordine, precum cuburi, cu ajutorul cărora copilul poate construi diferite modele – o casă, un turn, un castel.

Jocuri educative pentru copii între 1 și 12 luni

Pentru bebelușii până la 1 an este indicat să mergi pe jucării simple, senzoriale, care le stimulează simțurile. Ține cont de faptul că bebelușilor le place să privească lucruri în culori aprinse și să se joace cu mânuțele. Alege jucării în culori contrastante – roșu, negru și alb sunt cele mai interesante pentru ei – sau cu desene grafice precum carouri, pătrate, cercuri. De asemenea, jucăriile care implică mișcare sunt indicate pentru această vârstă – centre de activitate, jucării cu sunete și lumini.

Jocuri pentru copii între 12 și 24 de luni

Între 1 și 2 ani, copiii devin foarte activi și mobili și au nevoie de jucării care să îi ajute să își dezvolte echilibrul și coordonarea. Alege jucării pe care să le împingă, mingii cu consistență moale, pentru a evita accidentele, animăluțe din pluș sau din lemn pe care să le călărească, cărți din material textil sau carton, pe care să nu le poată rupe. Poți alege cărți cu elemente tactile din natură, pe care să le descopere și să le înțeleagă. Seturile tematice sunt, de asemenea, potrivite pentru această vârstă pentru că reprezintă jocuri de memorie și inteligență care îi stimulează să recunoască și să asocieze obiecte cu imagini și sunete. Acest lucru va ajuta și la dezvoltarea limbajului. Tot acum poți începe să lucrezi la creativitate și imaginație, oferind copilului culori și planșe cu abțibilduri și ajutându-l să creeze imagini și să coloreze.

Jocuri de memorie și inteligență pentru copiii de peste 2 ani

La această vârstă copiii devin și mai curioși, și mai dornici să aprofundeze lucruri din jurul lor și să-și descopere abilitățile. Caută jocuri de memorie și inteligență și cărți care îi vor ajuta să rețină nume și întâmplări pe care apoi să le reproducă. Mai mult decât atât, poveștile și asocierile de cuvinte cu imagini și sunete îi ajută să înțeleagă mai bine lumea. Poți alege chiar cărți cu povești audio sau sunete încorporate. Alege cărți cu imagini și puține cuvinte pe pagină, pentru a-i familiariza cu cuvintele indicându-le în timp ce le rostești.

Dezvoltarea cognitivă a copilului poate fi stimulată și prin jocuri și elemente ce implică desen, scriere. Puteți încerca cu o tăbliță și cretă colorată sau cu o carte de colorat cu stilou cu apă, care poate fi refolosită.

Jucăriile care implică activitate fizică sunt și ele variante excelente pentru copiii peste 2 ani, deoarece acum este vârsta la care devin foarte activi. Tricicletele, seturile de bowling, nisipul kinetic, elementele de construcție magnetice, jocuri de memorie și inteligență interactive, prin care copilul este stimulat să imite sunete de animale, să danseze, să repete cuvinte, sunt toate variante excelente de dezvoltare pentru micuți.

Cititul seara, înainte de culcare, cu intonație, sau poveștile audio, îi ajută de asemenea să înțeleagă mai bine aspecte din realitate. Implicarea activă, prin joc, a părinților în viața copilului, încă din primele zile de viață, îl vor ajuta să crească sănătos, activ și îi vor dezvolta memoria și inteligența.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton