(P) Cum îți păstrezi articulațiile sănătoase, indiferent de vârstă

Articulațiile se găsesc la locul de întâlnire dintre două oase și fac posibilă mobilitatea corpului. Acestea permit mișcarea membrelor și coloanei vertebrale în diferite direcțiii, prin lubrifierea naturală. Sănătatea articulațiilor poate fi afectată de procesele îmbătrânirii care degradează țesuturile, de traumatisme (accidentări), de unele boli autoimune, de stilul de viață nesănătos, de suprasolicitare prin sport și de greutatea în exces. Pentru a promova sănătatea la nivel articular, trebuie să adopți anumite obiceiuri care țin de stilul de viață și, bineînțeles, să tratezi eventualele afecțiuni. Deși exercițiul fizic este cel mai important factor în sănătatea articulațiilor, există și alte recomandări pentru a menține integritatea acestor țesuturi. Iată ce poți face pentru a-ți păstra articulațiile sănătoase, indiferent de vârstă. 

Fă sport

De multe ori, persoanele care prezintă deja probleme articulare și dureri la acest nivel evită activitatea fizică, pentru că le este teamă ca acestea să nu se agraveze. Însă sportul este cel mai bun remediu atât pentru prevenția, cât și pentru tratarea bolilor articulare. Sportul reduce rigiditatea articulară, întărește masa musculară,  îmbunătățește echilibrul și flexibilitatea, scăzând riscul de căzături. Alege exerciții fizice de tip low-impact, care nu pun presiune mare pe articulații, cum ar fi mersul pe bicicletă, stretching, înot, yoga. 

Evită exercițiile de stretching înainte de a efectua o încălzire, cum ar fi mersul pe jos pentru 10 minute.  

Protejează articulațiile

În timpul activităților fizice care predispun la căzături și accidentări, asigură-te că porți un echipament de protecție adecvat. Spre exemplu, atunci când mergi cu role sau patine, este indicat să utilizezi genunchiere. O accidentare serioasă a unei articulații poate impune uneori chiar și tratament chirurgical.

Mănâncă sănătos

Alimentația are o influență puternică asupra întregului organism, inclusiv asupra articulațiilor. Asigură-te că eviți alimentele procesate (fast-food, semipreparate, mezeluri), dulciurile din comerț și prăjelile, deoarece acestea cresc inflamația în corp. În schimb, consumă fructe și legume proaspete, cereale integrale, fructe și semințe oleaginoase, carne slabă și pește. Include în alimentație surse de acizi grași Omega-3, care au efect antiinflamator, cum ar fi peștele gras (hering, somon, macrou, sardine), nuci, ulei de semințe de in. Studiile au demonstrat că dieta mediteraneană este benefică pentru prevenirea și tratamentul problemelor articulare. De asemenea, consumă alimente bogate în calciu (lactate) și în vitamina D (pește gras).

Menține o postură adecvată

O postură incorectă a corpului poate pune presiune pe articulații, afectându-le în timp. Chiar și atunci când stăm în șezut, ne putem afecta unele articulații, cum sunt cele de la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, mișcările repetitive pot stresa articulațiile, atunci când sunt efectuate incorect (spre exemplu, aplecări ținând spatele cocoșat). Atunci când sunt cărate greutăți în astfel de posturi, impactul asupra articulațiilor este puternic. Ține spatele drept atât în șezut, cât și în ortostatism. 

Menține o greutate adecvată

Greutatea corporală în exces pune presiune atât pe genunchi, cât și pe articulația șoldului. Prin urmare, este important să menții o greutate normală. Alimentația sănătoasă și sportul te ajută să ajungi la o greutate adecvată. Dacă este dificil pentru tine să slăbești prin modificări simple ale stilului de viață, apelează la un nutriționist.

Ia suplimente pentru articulații

Uneori, dieta nu asigură toți nutrienții în cantitățile potrivite. Spre exemplu, dacă nu consumi destul pește, este nevoie de suplimentarea cu acizi grași Omega-3, utilizând suplimente cu ulei de pește, precum și de suplimente cu vitamina D3. Suplimentele cu calciu pot fi necesare atunci când nu consumi destule lactate. Alte suplimente alimentare pentru articulații sunt: colagenul hidrolizat, acidul hialuronic, MSM, condroitina.

Renunță la fumat

Fumatul afectează starea generală de sănătate, inclusiv sănătatea articulațiilor. Fumatul crește riscul de osteoporoză, fracturi și artrită reumatoidă. Renunțarea la fumat aduce beneficii pentru articulații, dar și pentru întregul organism. 

Tratează problemele articulare

Problemele articulare trebuie obligatoriu tratate de medic, deoarece o leziune la nivel articular se agravează în timp, prin stimularea continuă a articulației. Mergi la medic,  dacă prezinți dureri articulare sau inflamații ale articulațiilor. Nu lua medicamente fără recomandarea medicului. 

Așadar, un stil de viață sănătos ajută la prevenirea afecțiunilor articulare, dar și la ameliorarea simptomatologiei în cazul pacienților diagnosticați deja cu astfel de afecțiuni. Adoptă aceste obiceiuri simple, pentru a menține sănătatea articulațiilor. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton