(P) Cum să treci mai ușor peste depresia postnatală

Nașterea unui copil reprezintă, cu siguranță, cel mai special și emoționant moment din viața unei femei. Cu toate acestea, pe lângă bucurie și emoție, se întâmplă ca acest eveniment să vină însoțit și de depresia postnatală, numită și depresie postpartum sau baby blues.

De ce există femei care se confruntă cu acest fenomen? Apariția unui nou-născut implică acomodarea cu un stil nou de viață și cu responsabilități total necunoscute, până în acel moment. La acestea, se adaugă nopțile nedormite și lipsa de timp pentru propria persoană. Astfel, deși sunt puține mămicile care doresc să vorbească despre depresia postnatală, această afecțiune nu este o surpriză sau un subiect tabu pentru nimeni.

Din fericire, există sfaturi pe care le poți lua în calcul, astfel încât să treci mai ușor prin această perioadă tulbure și să te bucuri complet de experiența de părinte. Iată de ce poți să ții cont, din articolul următor!

Nu te feri să ceri ajutorul

Din cauza depresiei de după naștere, proaspetele mămici tind să se izoleze de ceilalți și să evite orice tip de interacțiune. Pentru a îndepărta momentele de tristețe, este recomandat să apelezi la persoanele din jurul tău, cărora să le ceri ajutorul oricând simți nevoia. Astfel, evită izolarea de cercul de prieteni sau de familie. Atunci când te simți copleșită de noile sarcini, dă un telefon unei prietene apropiate sau ieși la o cafea. Contactul uman este extrem de important în această perioadă, chiar dacă simți că doar singurătatea ajută. Vorbește cu apropiații tăi despre emoțiile și trăirile tale, cere sfaturi și gândește-te că nu ești singura persoană care trece prin acest episod.

Fă-ți timp pentru tine

Chiar dacă ești proaspătă mămică și este normal ca majoritatea activităților să se concentreze în jurul copilului, nu trebuie să te neglijezi. Fă-ți timp pentru tine și pentru lucrurile care te bucură. Fie că este vorba despre un serial de comedie sau o mică șuetă cu fetele, ai timp de toate acestea, atunci când bebelușul doarme. Dacă simți nevoia, încearcă meditația sau alte metode de relaxare. Chiar și muzica preferată ajută, atunci când te simți tristă.

Acordă atenție modului în care arăți

Cu toate că timpul este mai redus pentru o mămică, nu trebuie să uiți că și tu contezi. De aceea, acordă atenție modului în care arăți. Atâta timp cât arăți bine, te vei simți mai bine și mai încrezătoare în forțele proprii.

Roagă-ți familia sau prietenii să stea cu bebelușul și lasă-te răsfățată! Mergi la un salon, profită de o ședință de machiaj, de o nouă coafură sau de manichiura pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Mai mult, chiar și cumpărăturile ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Cumpără-ți o geantă damă Guess, pe care să o poți asorta la ținutele zilnice sau o pereche de pantaloni noi, care să-ți vină impecabil.

Odihnește-te!

Deși orele de somn sunt reduse, atunci când alăptezi, nu uita de importanța odihnei. Mai mult ca oricând, ai nevoie de somn corect, pentru a evita instalarea stărilor de depresie. Cel mai bine ar fi să și ațipești, alături de cel mic, pentru a-ți recăpăta forțele. Totodată, poți să te bucuri de băi calde, cu spumă, care contribuie la un somn odihnitor.

Ieși mai des în oraș

Nașterea nu presupune izolarea unei mămici. Ori de câte ori ai ocazia, ieși în oraș, fie și pentru 30 de minute. Fie că este vorba despre o simplă plimbare alături de cel mic, o ieșire la cafea cu prietenele sau o sesiune de jogging în parc, toate aceste soluții te ajută să te destinzi.

Discută cu partenerul tău

În perioada de după naștere, comunicarea este importantă pentru ambii părinți. Nu îți îndepărta partenerul și discută cu el tot ceea ce te nemulțumește. Dacă înțelege cum te simți, te poate ajuta să depășești mai ușor depresia postnatală. Mai mult, poți căuta mame care experimentează situații similare, ca să vezi cum gestionează ele momentele de depresie.

Apropie-te de bebeluș

Pentru a întări legătura dintre tine și nou-născut, apropie-te cât mai mult de bebeluș. Încearcă să-l liniștești când plânge, fă-i un masaj sau discută cu el, întocmai ca un om mare. Acest lucru te va ajuta atât pe tine, cât și pe cel mic, care trebuie să crească sănătos. Nu te îngrijora, dacă această apropiere nu se manifestă instant. Există specialiști care confirmă că unele mame construiesc o legătură în timp.

Nu este nicio rușine să întâmpini depresia postpartum. Ține cont de sugestiile noastre și bucură-te de această perioadă minunată!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton