(P) De ce poartă medicii halate albe? 3 lucruri interesante despre uniforma medicală

Fără categorie

Chiar dacă uniformele medicilor au început să se „coloreze' în ultimii ani, halatul alb este emblematic pentru această profesie nobilă și respectată. Halatul alb dă prestanță și este ușor de identificat atunci când o persoană se află în situația de a cere ajutor de specialitate. 

În afară de cele două motive pe care ți le-am spus, mai există și altele pentru care halatul alb este în continuare ales de cei mai mulți medici. În general, albul este asociat cu igiena și curățenia – aspect esențial în activitatea oricărui medic. Un pacient va avea instinctual mai multă încredere într-un cadru medical ce poartă un halat alb imaculat decât într-unul îmbrăcat într-o uniformă colorată, despre care își poate imagina că poate ascunde microbi și impurități. 

De asemenea, medicii preferă halatele albe pentru că pot fi spălate la temperaturi ridicate și sterilizate prin fierbere, fapt deosebit de important pentru propria sănătate. Deși sobre, halatele albe sunt, în zilele noastre, disponibile în modele diferite, iar unele dintre ele sunt chiar șic.

Chiar dacă o parte din persoanele care ajung des la spital din cauza unor probleme cronice capătă așa-numita „frică a halatelor albe', celor mai mulți pacienți halatul alb le inspiră încredere. Colorimetria, care este știința culorii, spune că albul este culoarea dăruirii, integrității și purității, astfel că efectul asupra pacienților este unul benefic, potrivit Mental Floss.

Uniforma medicală este albă de aproximativ 100 de ani, iar istoria ei este deosebit de interesantă și pe alocuri bizară. Iată câteva curiozități despre halatele medicale:

Inițial, uniforma doctorilor a fost neagră

Uniforma doctorilor a fost neagră până în secolul al XIX-lea, în primul rând pentru că era catalogată drept cea mai sobră culoare, potrivită cu misiunea pe care o avea un medic. Însă mulți istorici cred că negrul a fost ales și pentru că, de regulă, un medic era chemat târziu la pacient, când acesta era deja pe patul de moarte. 

De ce poartă chirurgii halate verzi sau albastre?

Albul poate obosi privirea și trecerea bruscă de la culoarea sângelui la alb poate produce scurte momente de orbire. Verdele și albastrul se află la capătul opus al spectrului de culori față de roșu, lucru care ajută la reglarea instantanee a recepției culorilor, implicit la o vedere mai bună.

De când se poartă halatele albe?

La sfârșitul anilor 1800, chirurgului englez Joseph Lister a început să implementeze măsuri antiseptice. Până atunci, măsurile elementare de igienă și spălatul mâinilor erau considerate inutile. Și se pare că tot Lister a fost cel care a introdus halatul alb. Treptat, modificările aduse de Lister au început să fie adoptate de tot mai mulți medici, iar la începutul secolului trecut, în timpul epidemiei de gripă spaniolă din 1918, s-a început folosirea în masă a halatelor albe.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din
Buton