(P) Este aromaterapia sigură pentru copii?

Uleiurile esențiale câștigă tot mai multă popularitate în rândul părinților. Sunt, cu siguranță, unelte extraordinare de echilibrare și susținere a sănătății, mai ales atunci când sunt folosite în scop preventiv sau de la primele simptome de boală. Orice terapie sau remediu, fie ele naturale, poate să aibă contraindicații. Aromaterapia nu este o excepție, astfel că poate să devină periculoasă atunci când beneficiarii sunt copiii.

Copiii trebuie să fie mereu în siguranță, inclusiv atunci când părinții folosesc aromaterapia în scopul susținerii sănătății. Din acest motiv a fost creată Aromateria copiilor, un loc în care se găsesc doar uleiuri esențiale și produse sigure pentru cei mici. Astfel, aromaterapia pentru copii devine mult mai simplă.

Care sunt uleiurile periculoase pentru copii?

Cele mai multe controverse în lumea aromaterapiei sunt legate de uleiurile esențiale de mentă și eucalipt, cele mai des foloste pentru problemele respiratorii ale celor mici. Unii aromaterapeuți susțin că acestea pot fi periculoase pentru sistemul respirator insuficient dezvoltat al unui copil, în timp ce alte voci le recomandă indiferent de varstă.

Cea mai importantă voce în lumea aromaterapiei științifice este Robert Tisserand, o somitate în domeniu, autor al cărtii Essential Oil Safety', un soi de biblie a aromaterapeuților. Tisserand vorbește despre uleiurile esențiale luând în considerare toate studiile în domeniu și are cea mai avizată părere în ceea ce privește siguranța în aromaterapie.

Despre uleiurile esențiale de mentă și eucalipt, Robert Tisserand spune că acestea sunt, într-adevăr două dintre cele mai eficiente uleiuri esențiale pentru infecții respiratorii și congestie, însă în aceeași măsură pot fi periculoase, mai ales la bebeluși. Compușii chimici precum 1,8 cineol din eucalipt și mentolul din mentă fac ca aceste uleiuri să poată încetini respirația sau sa creeze probleme neurologice. Tisserand spune că există, însă, și opțiunea folosirii în siguranță. Potrivit lui, uleiul esențial de mentă ar trebui evitat total până după ce copilul împlinește trei ani, în timp ce eucaliptul poate fi difuzat în cantități mici sau poate fi aplicat topic în diluții de maxim 0,5%. Pentru copiii peste trei ani ambele pot fi difuzate, iar când sunt aplicate topic, menta să fie în diluție de maxim 0,5%, iar eucaliptul maxim 1%. Uleiurile esențiale se aplică mereu pe piele în formă diluată, mai ales la copii. Diluția de 1% înseamna 6 picături de ulei esențial amestecate cu 30 ml de bază purtătoare care poate să fie un ulei vegetal (migdale, jojoba, sâmburi de struguri) sau o cremă naturală.

Conform lui Tiisserand, există și alte uleiuri esențiale care nu ar trebui folosite niciodată la copii. Câteva exemple ar fi cele de fenicul și anason care pot avea efecte estrogenice vizibile în timp, uleiul de rozmarin care are un efect stimulant mult prea puternic pentru sistemele respirator și nervos ale unui copil, cel de wintergreen care poate cauza sindromul Reye (efect similar aspirinei).

Și totuși, cum pot beneficia copiii în siguranță de beneficiile aromaterapiei?

Răspunsul scurt este: folosind uleiuri esențiale și produse sigure pentru copii. Părinții au certitudinea că le găsesc în Aromateria copiilor – o colecție de hidrolați și uleiuri esențiale perfect sigure pentru copii, conform lui Robert Tisserand.

Pentru copiii sub doi ani aromaterapia trebuie să se rezume la hidrolați, uleiuri esențiale cu efect blând difuzate cu ajutorul difuzoarelor pentru aromaterapie și aplicate pe piele doar dacă este absolut necesar și în diluție de maxim 1%. Hidrolații sunt produse care se folosesc în aromaterapie, diferite de uleiurile esențiale. Folosirea hidrolaților reprezintă cea mai blândă formă de aromaterapie deoarece aceștia nu au contraindicații și sunt extrem de prietenoși cu copiii.

În Aromateria copiilor părinții găsesc hidrolații și doar uleiurile esențiale care pot fi folosite la copii fără riscuri (ținând cont de regulile mai sus menționate). Părinții știu că ceea ce aleg din Aromateria copiilor este potrivit acestora și scapă de stres, îndoieli și întrebări.   Un părinte sigur pe el transmite copilului încredere în capacitatea lui de a-și activa mecanismele de auto-vindecare, atât de necesare în obținerea unei stări de sănătate pe toate planurile!

Ada Guțiu

Aromaterapeut și fondatoarea Aromateria.ro


Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Utile