(P) Igiena dentară a copiilor care poartă aparat dentar: sfaturi utile pe care trebuie să le știi

Atunci când copilul tău poartă aparat dentar este foarte important să îl încurajezi să aibă o igienă dentară corespunzătoare și chiar să îl ajuți să realizeze corect ritualul de igienizare acasă. 

În plus, este la fel de important să nu ratați controalele periodice și sesiunile de igienizare, conform recomandărilor medicului ortodont coordinator. 

Bracket-urile, arcurile, inelele, elasticele și restul componentelor unui aparat dentar pentru copii favorizează depunerea și blocarea resturilor alimentare între brackets, ceea ce înseamnă că o igienă inadecvată poate conducela apariția cariilor dentare sau chiar la afecțiuni gingivale. 

Tocmai de aceea, medicul ortodont recomandă ca igienizarea dinților acasă să fie realizată cu atenție sporită, urmând câteva sfaturi simple: 

  • Dinții trebuie periați de 3 ori pe zi, mai exact după fiecare masă, pentru a evita blocarea de resturi alimentare între brackets. De asemenea, periajul ar trebui să dureze cel puțin 3 minute pentru a fi te asigura că ai realizat o curățarre completă
  • Periuța de dinți utilizată va fi una corespunzătoare unui purtător de aparat ortodontic. Aceste periuțe speciale au fost concepute pentru a curăța în același timp atât dinții, cât și aparatul dentar. 
  • În cazul în care, din diverse motive, nu este posibilă achiziționarea unei periuțe ortodontice, a doua cea mai bună alternativă este o periuță de dinți cu peri moi, care să poată pătrunde în regiunile retentive. În acest caz cel mai bine este să consulți medicul ortodont al copilului tău, care îți va oferi cea mai bună soluție.
  • Un periaj realizat corect presupune insistarea pe zonele dintre bracket-uri și gingii. Pentru curățarea acestor zone sunt recomandate periuțele interdentare.
  • Dintr-un proces de igienizare corespunzător nu poate lipsi ața dentară (în comerț găsești, de exemplu, și dispozitive speciale care permit trecerea firului prin spațiul dintre aparat și dinte, însă medicul ortodont îți va confirma dacă aceasta este, într-adevăr, cea mai bună soluție pentru copilul tău, sau dacă ața dentară fără suport este o soluție mai potrivită. 
  • Evident, poate fi utilizată și o periuță electrică, însă, în acest caz va trebui să ai grijă fie setată pe viteza cea mai mică  (pentru a nu deteriora aparatul dentar). 
  • Pentru o îngrijire corectă poate fi util și dușul bucal. Ce este, mai precis, un duș bucal? Reprezintă o soluție mai eficientă de a îndepărta resturile alimentare din cavitatea bucală cu ajutorul unui jet de apă. 
  • De asemenea, în rutina de îngrijire corectă trebuie introdusă și apa de gură sau un gel cu fluor, după caz. Gura va trebui să fie clătită, de regulă, timp de 30 de secunde.
  • Pentru ca dinții să beneficieze de îngrijire completă, igienizările profesionale trebuie urmate cu strictețe, conform recomandărilor medicului ortodont

De asemenea, este la fel de importantă dieta alimentară. Copilul trebuie să fie corect îndrumat către o alimentație corectă și să evite, pe cât posibil, pe timpul purtării aparatului dentar, consumul de alimente tari (pot cauza deteriorarea aparatului) sau alimente lipicioase (care pot rămâne prinse între brackets sau elastice).  

În plus, medicii ortodonți din echipa DENT ESTET 4 KIDS îți recomandă să respecți vizitele de rutină ale copilului la medicul ortodont, deoarece acestea reprezintă momentul în care medicul evaluează evoluția tratamentului, verifică aparatul dentar și buna funcționare a acestuia și aduce modificări, dacă este cazul, poate observa deterioarea unui bracket sau a unui elastic, de exemplu, pe care le va înlocui pentru a nu afecta evoluția tratamentului. 

În general, există o planificare strictă a controalelor ortodontice, în funcție de tratament ortodontic pe care îl urmează copilul. 

În concluzie, acestea sunt principalele reguli de igienă și alimentație pentru copiii care poartă aparat dentar. 

Orice abatere de la recomandările medicului pot afecta deopotrivă dinții și aparatul dentar, iar acest lucru poate duce la prelungirea tratamentului ortodontic și la vizite suplimentare la cabinetul medicului ortodont. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate