(P) Importanţa unei nutriţii sănătoase în primele 1000 de zile

 Primele 1000 de zile din viaţa bebeluşilor sunt marcate de o serie de schimbări importante, atât în plan fizic, cât şi cognitiv şi care pot fi influenţate printr-o nutriţie corectă.

Din momentul concepţiei şi până la vârsta de 2 ani, copiii cresc în înălţime câte 2 cm pe lună, iar până la vârsta de 1 an îşi triplează greutatea de la naştere.

Alimentaţia copilului din primii 3 ani influenţează creşterea sa optimă, dar şi sănătatea pentru toată viaţă, iar momentul diversificării alimentaţiei este deosebit de important pentru o dezvoltare sănătoasă.

După naştere, Organizatia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni şi începerea diversificării după această vârstă, în paralel cu alăptarea. Diversificarea alimentaţiei ar trebui să înceapă la recomandarea medicului, între 4 şi 6 luni, pentru că doar atunci sugarul este pregătit să primească şi altceva în afara de lapte.

Alimentele recomandate pentru începerea diversificării sunt legumele (sub formă de supă sau piure), fructele, iar apoi, treptat, alimentele care conţin proteine: carne, produse lactate – brânză, iaurt, gălbenuş de ou, soia, fasole, cereale, inclusiv pâine şi paste, avocado.

Chiar şi după vârsta de 1 an, laptele rămâne un aliment important în hrana zilnică a copilului mic, fiind recomandată o cantitate de 400-500 ml lapte zilnic.

Indiferent dacă este hrănit la sân, cu biberonul sau cu lingurița, bebelușul va arăta când s-a săturat. El nu trebuie niciodată obligat să mănânce mai multă mâncare decât vrea.

În plan cognitiv, chiar înainte de a se naşte, copiii sunt activi, reacţionează la stimuli şi, începând cu vârsta de 6 luni sau poate chiar mai devreme, au o viaţă emoţională.

Tot ce gândeşte şi ce simte mama – siguranţă, linişte, teamă, furie – generează substanţe chimice care influenţează viaţa emoţională a copilului.

Pentru a susţine dezvoltarea armonioasă a copilului, în timpul sarcinii, şi pentru a facilita preferinţe viitoare sănătoase, părinţii ar trebui să aibă o alimentaţie sănătoasă, un nivel al stresului cât mai scăzut, ar trebui să facă exerciţii fizice adaptate şi să îi transmită fătului dragoste şi gânduri bune.

Mai multe informații despre importanța unei alimentații sănătoase în primele 1000 de zile, găsiți AICI.

 

 


Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie