(P) Lista completă de analize și investigații necesare în timpul sarcinii

Sarcina reprezintă un moment unic pentru viața și sănătatea ta. În toată această perioadă, corpul tău trece prin diferite schimbări și, din acest motiv, este necesar ca medicul să monitorizeze frecvent atât starea ta de sănătate cât și pe cea a bebelușului tău. Pentru a monitoriza atât evoluția sarcinii cât și sănătatea voastră, medicul va avea nevoie de mai multe teste și analize, numărul, tipul și frecvența acestora variind de la caz la caz. În timp ce unele teste sunt obligatorii, altele depind de mai mulți factori: vârsta ta, sănătatea generală, istoricul familial și numărul de bebeluși prezenți în uter.

Chiar dacă sarcina este o experiență minunată pentru majoritatea femeilor, timpul petrecut la clinică poate deveni obositor și iritant foarte rapid, din cauza diferitelor teste și a recoltărilor de sânge. Din acest motiv, îți reamintim că este necesar să apelezi la medici specializați dar și la anumite servicii de ginecologie, testele fiind esențiale pentru sănătatea ta și a copilului tău. Ca să știi la ce să te aștepți și să nu fii luată prin surprindere, iată o listă cu analizele și investigațiile necesare în timpul unei sarcini. Cu toate acestea. însă, trebuie să respecți, cu strictețe, recomandările medicului.

Testele primului trimestru

În această perioadă, ți se vor face analize de sânge atât pentru tine cât și pentru partener, pentru a se verifica Rh-ul și grupa de sânge. De asemenea, ți se vor face screeninguri pentru boli cu transmitere sexuală cum ar fi HIV/SIDA, sifilis, herpes, hepatita B și hepatita C dar și test Papanicolau și verificări ale factorilor de risc pentru anemie.

Testarea la 12 săptămâni

În această perioadă, pe lângă alte teste, vei trece printr-o ecografie fetală care va releva vârsta gestationala, informație care poate ajuta la plănuirea îngrijirii prenatale dar și prezicerea timpului în care vei naște. Mai mult decât atât, ultrasunetul poate fi folosit pentru a confirma că bebelușul tău se dezvoltă așa cum trebuie, că este în poziția corectă și că nu există anomalii.

Testarea la 16 săptămâni

Amniocenteza este realizată între săptămânile 16 – 20 și permite detectarea bolilor genetice sau a anomaliilor cromozomiale pe care ar putea să le prezinte bebelușul. Analiza este recomandată femeilor cu vârsta mai mare de 35 de ani, șansele de apariție a anomaliilor cromozomiale crescând drastic după acea vârstă.

Testarea la 20 de săptămâni

Efectuat între săptămânile 15-20, testul cvadruplu constă în măsurarea valorilor a patru hormoni din sângele tău, pentru a evalua riscul copilului de a avea sindromul Down sau defecte de tub neural. În unele cazuri, aceste teste sunt efectuate înainte de amniocenteză, aceasta fiind folosită pentru a confirma sau infirma suspiciunile provocate de rezultatele analizelor.

Testarea la 28 de săptămâni

Testarea glucozei în sânge se face în jurul săptămânii 28, și are rolul de a verifica dacă prezinți diabet gestațional sau nu. Diabetul gestațional este o boală temporară care afectează anumite femei însărcinate și care dispare, de obicei, după naștere. În cazul în care dezvolți diabetul gestațional, medicul îți va recomanda o dietă specifică și anumite exerciții pe care să le efectuezi pentru a putea controla afecțiunea mai bine.

Testarea la 36 de săptămâni

În această perioadă, se va efectua testarea mamei pentru Streptococul tip B, acesta putând infecta bebelușul în timpul nașterii. Dacă testul este pozitiv, ți se vor administra antibiotice pentru a minimaliza riscul de infectare al bebelușului.

Teste frecvente

Pe lângă testele specifice efectuate la diferite stadii ale sarcinii, există și analize care vor fi efectuate frecvent, cum ar fi cele cele de urină și măsurarea tensiunii arteriale. Acestea pot evidenția prezența preeclampsiei sau a infecțiilor la nivelul vezicii sau rinichilor.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton