(P) Onixul este noua marmură: iată de ce

Până nu demult, marmura era considerată „regina' pietrelor naturale, constituind cea mai luxoasă și costisitoare alegere pentru cei care doreau să își construiască o casă. Proprietățile și aspectul vizual deosebit evidențiau marmura dintr-o gamă variată de piatră naturală, însă, în ultimii ani, atenția se îndreaptă asupra onixului.

 Ce este onixul

Cunoscut de multă vreme ca piatră semiprețioasă, onixul a început să fie folosit tot mai des în construcții, fiind preferat, în special, datorită calităților sale estetice. Piatra face parte din familia cuarțului și este formată din depozite de calcar acumulate în peșteri, de-a lungul a milioane de ani. Depozite de onix pot fi găsite aproape în toată lumea, însă, Brazilia deține supremația la acest capitol. Alte zone în care această piatră se găsește din abundență sunt America Latină,  SUA, Canada, India, Germania, Pakistan, Cehia și Madagascar.

Asemănări și deosebiri între marmură și onix

Deseori, cele două pietre sunt confundate, cei mai puțin cunoscători spunând despre onix că este „un fel de marmură'. Deși au multe proprietăți în comun, onixul și marmura nu sunt, nici pe departe, unul și același lucru, ci aparțin unor clase diferite de roci.

Ambele au suprafața fină și poroasă și un grad mediu de duritate. Din această cauză, atât onixul cât și marmura necesită îngrijiri speciale, fiind vulnerabile la substanțele acide. De asemenea, suprafețele se zgârie ușor, iar, la contactul cu obiecte fierbinți se deteriorează rapid.

Spre deosebire de marmură, onixul se găsește într-o mare varietate de forme și culori. Totuși, principala trăsătură ce face diferența între cele două roci este transluciditatea specifică onixului. Asta înseamnă că onixul permite trecerea luminii, care îi scoate în evidență venaturile. Și marmura este ușor translucidă, însă, nu se poate compara cu onixul la acest capitol.

Tipuri de amenajări

Atât onixul cât și marmura pot fi folosite, aproximativ, la același amenajări, cu mențiunea că onixul conferă un aspect vizual mai spectaculos.

Datorită calităților sale vizuale, onixul este folosit, cu preponderență, în scop decorativ. Cel mai des este folosit pentru amenajările interioare, însă, poate fi utilizat și la finisajele de exterior. Cu toate acestea, nu e recomandat la exterior fiindcă este o rocă sensibilă, care poate fi afectată de intemperii, praf și temperaturi ridicate. La interior, onixul este folosit cu preponderență în amenajarea băilor, bucătăriilor și a holurilor.

  • Pardoseli – o pardoseală placată cu onix inspiră lux și bun gust, însă, aspectul se poate modifica în mod negativ, dat fiind faptul că suprafața se zgârie ușor. Totodată, circulația intensă poate estompa strălucirea naturală a pietrei.
  • Pereți verticali – în acest caz, este important să pui în valoare transparența specifică a plăcilor de onix, cu ajutorul unor surse de lumină plasate inteligent. În acest sens, poți folosi spoturi sau chiar lumina naturală
  • Blaturi de bucătărie – un blat de bucătărie din onix aduce încântare oricărei gospodine, dacă aceasta are, permanent, grijă de el. Blatul se poate păta ușor din cauza grăsimilor, a cafelei sau a vinului roșu vărsat accidental pe suprafața sa. În cazul unor astfel de accidente, trebuie curățat rapid, însă, folosind o soluție specială pentru onix. Detergenții normali și soluțiile de curățat mobila atacă piatra, iar urmele lăsate vor fi greu de reparat.

Pentru a te bucura cât mai mult de strălucirea și de naturalețea culorilor sale, onixul necesită o întreținere permanentă. Un prim tratament care trebuie aplicat după montare este impermeabilizarea. Aceasta se face cu ajutorul unei soluții care se aplică pe piatră, având rolul de sigila porii de pe suprafață. În acest mod, piatra devine mai rezistentă la acțiunea substanțelor acide și a umidității. Tratamentul de impermeabilizare se repetă la anumite intervale de timp, și, în acest mod, piesele din onix își păstrează proprietățile care le recomandă.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton