(P) Pot copiii să aibă o dietă vegetariană?

Dietele vegetariene devin tot mai răspândite, zeci de milioane de oameni la nivel global renunțând la consumul de carne. Indiferent de motivele care se află în spatele acestei schimbări, tot mai mulți oameni adoptă un stil de viață vegetarian, iar studiile demonstrează faptul că renunțarea la consumul de carne nu are efecte negative. Deși carnea este principala sursă de proteine, există o serie de alternative care pot oferi cantitatea necesară de aminoacizi. 

Dacă în cazul adulților situația este destul de clară și dieta vegetariană poate fi urmată fără probleme, în cazul copiilor apar dezbateri din cauza nevoii mai mari ale celor mici de proteine și minerale pe care le oferă carnea. Există mai multe tipuri de dietă vegetariană și este importantă înțelegerea diferențelor înainte de a alege un anumit plan de alimentație pentru copii.

  • Lacto-ovo-vegetarieni – exclud din alimentație carnea roșie, peștele sau carnea de pasăre, dar consumă în continuare ouă sau produse lactate. 
  • Lacto-vegetarieni – pe lângă cele enumerate mai sus, elimină și ouăle din alimentație
  • Vegani – aceștia renunță la orice tip de carne sau produse cu sursă animală.

În funcție de alimentele pe care le va include în dietă, riscul de a dezvolta anumite deficiențe nutriționale poate fi mai mic sau mai mare. Părinții au datoria de a ține o evidență a nutrienților pe care copilul îi ia din mâncare și de a interveni dacă obiceiurile alimentare produc deficiențe. O asigurare medicală privată este un instrument care poate fi de mare ajutor pentru a preveni apariția afecțiunilor medicale în cazul copiilor. Ea acoperă costurile medicinei de prevenție și astfel, prin controale medicale periodice, părinții pot să verifice dacă cei mici suferă de deficiențe. Ei trebuie să consume produse din toate grupele alimentare pentru a avea parte de o dezvoltare armonioasă și pentru a nu simți lipsa nutrienților de origine animală. 

Care sunt nutrienții necesari pe care copilul tău trebuie să îi consume în cadrul unei diete vegetariene?

  1. Proteine –  în faza de creștere proteinele și aminoacizii sunt esențiali pentru dezvoltare. O dietă vegetariană în care se consumă ouă sau produse lactate acoperă cu ușurință cantitatea necesară copiilor sau adolescenților. În cazul unei diete vegane, proteinele pot fi luate din mazăre, soia, nuci, semințe integrale, fasole sau năut.
  2. Vitamina B-12 – necesară pentru celulele nervoase și de sânge, în dieta vegetariană poate fi procurată din cereale sau substitut de carne precum tofu sau drojdie.
  3. Acizi grași de tip Omega 3 – aceste grăsimi joacă un rol important în sănătatea inimii și a creierului, iar dieta vegetariană care nu conține pește sau ou poate genera o cantitate insuficientă de acizi grași de tip Omega 3. De aceea, semințele de chia și uleiurile vegetale precum cele de in, rapiță sau soia pot reprezenta importante surse pentru astfel de grăsimi. 
  4. Zinc – zincul joacă un rol major în procesul de creștere, dar și în menținerea unui sistem imunitar puternic. Pâinea poate fi o sursă importantă de zinc. 
  5. Fier – lintea, fasolea roșie, spanacul sau cerealele sunt excelente surse de fier, acesta având rol fundamental în a ajuta celulele roșii din sânge să transporte oxigenul în întreg corpul.
  6. Calciu – element cheie în dezvoltarea oaselor și a dinților. Copiii au nevoie de o cantitate însemnată de calciu întrucât această perioadă a vieții este esențială în dezvoltarea unui sistem osos sănătos.

Ce trebuie avut în vedere, atât în cazul adulților, dar mai ales în cazul copiilor, este faptul că o dietă vegetariană nu înseamnă automat o dietă sănătoasă. Există o cantitate semnificativă de alimente procesate în comerț, care poate fi încadrate ca mâncare vegetariană, dar care nu aduc beneficii sănătății. Cu ajutorul unei polițe de asigurare de sănătate internațională, precum cea obținută prin intermediul MediHelp Internațional, copiii pot beneficia de cele mai performante servicii medicale și examinări preventive pentru a ține sub control eventualele deficiențe. O dietă vegetariană sănătoasă depinde în mod fundamental de calitatea alimentelor consumate și de diversitatea acestora pentru a acumula cât mai mulți nutrienți.

De asemenea, părinții care doresc să le ofere copiilor o dietă vegetariană trebuie să înțeleagă faptul că, mai mult decât ei, copiii au nevoie de o cantitate calorică însemnată. Fiind în creștere, cei mici au nevoie de un aport consistent de calorii pentru a stimula acest proces, de aceea, dacă nu au cunoștințele necesare, părinții trebuie să ceară ajutorul specialiștilor pentru a stabili un plan alimentar corect. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton