(P) Proceduri medicale moderne care pot reda fertilitatea

Tot mai multe cupluri se confruntă cu infertilitatea, iar analizele necesare pentru stabilirea unui diagnostic sunt deseori costisitoare. Din fericire, metodele moderne de tratament care sunt disponibile în prezent sunt accesibile, eficiente și minim invazive. 

În acest fel, în urma tratamentului, pacienta va scăpa de problemele de sănătate care împiedică apariția unei sarcini și va putea deveni mămică fără să fie necesare proceduri elaborate și scumpe, cum este fertilizarea in vitro. Dacă aceste intervenții vor decurge așa cum trebuie, ulterior sarcina poate să apară pe cale naturală. 

Iată care sunt cele mai utilizate proceduri moderne care pot reda fertilitatea femeilor.

Histeroscopia

Intervenția este necesară pentru a inspecta interiorul uterului, atunci când medicul bănuiește existența unor anomalii structurale sau fibroame. Sub anestezie generală, medicul introduce prin colul uterin un aparat special, numit histeroscop, până în cavitatea uterină. Aici, poate folosi dispozitivul pentru a recolta țesut necesar pentru biopsie și poate chiar să îndepărteze pe loc mici fibroame sau polipi uterini.

Laparoscopia

Operația laparoscopică se realizează printr-o incizie foarte mică în abdomen. Medicul introduce un aparat numit laparoscop, cu ajutorul căruia poate elimina anomaliile structurale descoperite la nivelul uterului. De cele mai multe ori, procedura este recomandată pentru îndepărtarea unor fibroame uterine.

Chirurgia trompelor uterine

Chirurgia tubară include mai multe proceduri medicale necesare pentru deblocarea trompelor uterine. Obstrucția tubară este una dintre cele mai comune cauze de infertilitate și apare atunci când la nivelul trompelor se acumulează țesut cicatriceal, care le blochează și astfel nu mai poate avea loc fecundarea ovulelor de către spermatozoizi. În plus, în caz de obstrucție tubară crește mult riscul de sarcină extrauterină.

Embolizarea fibromului uterin

Cel mai modern tratament pentru fibrom uterin presupune embolizarea. Această tumoare benignă care se formează la nivelul uterului nu este periculoasă, dar poate determina simptome foarte neplăcute, mai ales dacă are dimensiuni mari: sângerări între menstruații, dureri abdominale, umflarea abdomenului, senzație de presiune în zona pelvisului, constipație, menstruații foarte abundente și dureroase.

Un fibrom uterin poate duce inclusiv la infertilitate. De aceea, dacă este descoperită această formațiune în timpul unui consult ginecologic, iar pacienta își dorește o sarcină, este indicat ca fibromul să fie îndepărtat prin embolizare. Procedura este minim invazivă și sigură și presupune folosirea unui cateter, pentru a bloca fluxul de sânge care hrănește fibromul. În timp, fibromul uterin care nu mai este vascularizat își va reduce dimensiunile și se va resorbi, iar uterul va putea susține fără probleme o sarcină.

Prin urmare, există mai multe intervenții moderne, sigure și eficiente, care pot reda fertilitatea femeilor, fără să fie necesară operația. Medicul ginecolog este cel care va stabili tratamentul potrivit pentru fiecare pacientă în parte și tot el poate recomanda una dintre aceste proceduri.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton