(P) Să te ghidezi dupa expresia “cumpăr tablouri cunoscute” când învestești în artă

Arta este acea expresie a frumuseții incontestabilă, pe care mulți dintre noi o asemuiesc cu divinul. Arta s-a născut din nevoia omului de a exprima ceea ce vede și ce simte, fie că vorbim de tablouri sau de muzică. Însă, pictura, de la primele ei zvâcniri din peșterile de acum 50000, a fascinat atât creatorul, cât și privitorul. Pictura este o redare în imagini a sufletului, a trăirilor cele mai profunde. Fie că reprezintă realitate, fie că sunt plăsmuiri ale imaginației, picturile ne îmbogățesc viața într-un mod în care puține alte obiecte o fac.

Arta însă, pentru a fi și valoroasă, trebuie să fie originală. Așa că, dacă dorești să ai în casă ta un tablou original, în care să se vadă măiestria artistică, caută doar anunțuri de tipul cumpar tablouri cunoscute

Cum poți investi în artă? Să aflăm cum poți combină nevoia de a face o investiție sigură cu cea de a-ți înfrumuseța casa cu ceva care o face mai plăcută.

Să începem cu câteva date uimitoare despre artă, despre tablouri. În ultimii 10 ani, cifra de afaceri a acestei piețe s-a dublat la nivel mondial, trecând de la 35,9 miliarde de euro în 2005 la 63,8 miliarde de euro în 2015. Investițiile în artă devin acum o tendință, uneori la îndemâna tuturor, precum și o modalitate de a face afaceri foarte bune. Cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată, în noiembrie 2017, ce a costat 450 milioane USD, o cifră astronomică, este o pictură a lui Leonardo da Vinci, „Salvator Mundi' . Totuși există încă îndoieli că este un da Vinci 100% original.

Totuși, o investiție într-o pictură este, de asemenea, definită că o „investiție emoțională', adică trebuie să cumperi acea operă de artă în esență pentru că îți place.

Este de la sine înțeles că există doi factori importanți pentru a te asigura că devii investitor în artă:

-Trebuie să ai o anumită disponibilitate de capital.

-Trebuie să iei în considerare acest tip de investiție pe termen lung.

Pentru un nou colecționar, această piață ar putea apărea că un club de oameni de neatins. Odată ce ai intrat în lumea artei, vei înțelege că opera dorită va fi o extensie a personalității tale.

Atunci când intrăm într-o galerie de artă sau chiar o locație în care vând tablouri originale, precum o casă amanet, privim lucrările expuse, încercăm să le înțelegem, vedem dacă ne plac, apoi vorbim cu cel care le vinde, îl lăsăm să explice. Astfel, lucrarea respectivă va căpăta o altă valoare în mintea noastră. În timp, vom ajunge să înțelegem cum să o privim. Dacă vorbim de un tablou creat recent și dacă îl putem găsi pe artistul care a creat pânza cu propriile sale mâini, el ne va învăța să o înțelegem și să o apreciem, deoarece ochii unui non-expert nu sunt aceiași cu cei ai unui expert.

De exemplu, cu siguranță te-ai gândit de ce arta modernă se vinde cu milioane de Euro sau USD. Însă, poate pentru cel care a plătit o suma exorbitantă, acel tablou specific înseamnă ceva, trezește un anume sentiment.

Investiția în artă este o investiție sigură?

 Când vorbim despre investiții în artă, ne gândim întâi la investiții mai cuminți, cum ar fi opere de arta de la case de amanet. Să nu îți închipui însă că operele de artă de aici nu au valoare. Ele sunt frumoase și au și acestea valoarea lor. De fapt, acestea sunt mult mai accesibile decât un Picasso, Cezanne sau da Vinci. Aceasta este piața cu care trebuie să ne ocupăm pentru a începe să intrăm în lumea magică a pieței de artă. Cu ajutorul acestei piețe la fel de interesante poți să ai o percepție, o experiență, poate să cunoști artiștii și poveștile lor, precum și să dezvolți un ochi care reușește să dea o valoare monetară unei opere de artă.

Cumpărând de la o casă de amanet, poți obține chilipiruri reale. Totul va fi o experiență cu adevărat unică, precum și un mod cu adevărat valid de a investi în artă. Acestea fiind spuse, totuși, trebuie precizat că lucrările care valorează milioane, în ciuda faptului că reprezintă 57% din valoarea întregii piețe de artă, reprezintă doar 1% din tranzacții, apoi există 99% din tranzacții care sunt accesibile tuturor tipurilor de buzunare.

Așadar, învestirea într-un tablou original, cumpărat de la o casă de amanet, este o șansă pentru toate tipurile de investitori și iubitori de artă. Este o mare oportunitate, mai ales că pot există lucrări de o anumită valoare vândute la prețuri competitive.

Cei care se apropie de lumea pieței de artă o fac într-un mod complet casual, chiar dacă mai târziu descoperă că investiția în artă poate deveni și un hobby profitabil, pe lângă faptul că este distractiv.

De obicei, cumperi un prim tablou pentru a înfrumuseța dormitorul sau camera de zi, apoi o operă o atrage pe cealaltă, dar când te gândești să faci ca opera de artă să dea roade, uneori pierzi din vedere estetică, iar astfel casa unui nou colecționar de artă poate apărea mai degrabă ca o confuzie totală de lucrări fără un fir logic.

Vorbind de picturi (dar același lucru poate fi valabil și pentru sculpturi, bijuterii, ceramică sau alt tip de operă de artă), dacă o persoană începe să abordeze un anumit stil, va începe, de asemenea, să îl cunoască în profunzime. Scopul final nu este doar acela de a avea acasă o colecție de tablouri plăcute ochiului, ci de a avea tablouri de o anumită valoare și despre care știi practic totul.

Așadar, dacă ești iubitor de artă, cumpără tablouri originale. Acestea vor fi o investiție profitabilă, oricând.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse