(P) Sfaturi care te pot ajuta să ai un pătuţ sigur pentru copil

Bebeluşii petrec mare parte din primele luni din viaţă în pătuţ, deci este imperativ să fie unul sigur. Comisia pentru siguranţa produselor de consum, a făcut din siguranţa pentru pătuţuri o prioritate majoră, stabilind standarde stricte atât pentru producători, cât şi pentru comercianţi.

Dacă poţi, cumpăra un pătuţ nou. Pătuţurile împrumutate, moştenite, deja folosite, nu îndeplinesc cele mai recente standarde de siguranţă, sau au părţi rupte sau lipsa. Iată cum te poţi asigura că achiziţionezi pătuţuri bebe sigure:

Pătuţurile fixe

Gratiile unui pătuţ nu trebuie să se afle la mai mult de 6 cm distanţă unele de altele. Distanţele mai mari de atât prezintă un pericol de prindere. Într-un pătuţ sigur, şuruburile, cuiele şi alte sisteme de prindere trebuie să fie bine fixate, fără margini ascuţite sau zone dure, şi fără puncte care să poată prinde sau răni bebeluşul. Lemnul pătuţului nu trebuie să aibă fisuri sau spărturi, şi pătuţul ar trebui să fie foarte robust, cu îmbinări bine strânse. Pătuţuri de calitate pentru bebeluşi poţi găsi pe magazin online Banaby.

Ia în considerare mai mult decât culoarea atunci când vine vorba de vopseaua pătuţului. Vopseaua de pe pătuţurile mai vechi poate conţine plumb, ceea ce reprezintă un risc serios pentru sănătatea copiilor şi a bebeluşilor. Dacă ai o bănuială că pătuţul pe care îl ai deja conţine vopsea pe bază de plumb, o poţi curăţa. Alege apoi să vopseşti pătuţul cu o vopsea non-toxica, fără plumb. Orice pătuţ care are vopseaua cojita, chiar dacă este fără plumb, ar trebui să fie refinisat.

Undeva în jurul vârstei de 4-6 luni, bebeluşilor încep să le iasă dintii. Acest lucru duce la transformarea lor în castori mici, care îşi scufunda dinţii în balustrada pătuţului, devenind jucăria lor preferată pentru dentiţie. Acest lucru înseamnă vopsea şi resturi de lemn care pot ajunge în gura copilului, pericol pe care cu siguranţă vrei să îl eviţi. În timp ce producătorii de paturi nu sunt obligaţi să pună protecţii pentru dinţi pe marginile pătuţurilor, unii optează să monteze aceste râme permanente. Există, de asemenea, protecţii pe care le poţi ataşa la pat, dar trebuie să le acorzi o atenţie specială. Un copil deosebit de curios le poate îndepărta cu uşurinţă!

Asigură-te că salteaua se potriveşte perfect cu interiorul patului. Pentru a afla cât de sigur este pătuţul şi dacă salteaua se potriveşte, fă testul cu două degete: dacă între pătuţ şi saltea este un spaţiu mai mare de două degete, atunci salteaua nu este potrivită. În general, pătuţurile şi saltelele sunt standardizate, deci nu ar trebui să ai nicio problemă cu asta. De asemenea, asigură-te că salteaua pentru pătuţ este suficient de fermă. Evită să pui în pătuţul bebeluşului jucării de plus sau lenjerie moale, deoarece acestea pot reprezenta un pericol de sufocare.
Asigură-te că lenjeria de pat se înfăşoară strâns în jurul colturilor saltelei, astfel încât să nu alunece peste noapte. Menţine salteaua la cel mai înalt nivel al patului la început, apoi o poţi lăsa mai jos pe măsură ce copilul învaţa să stea în şezut şi să se ridice.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse