(P) Top 3 sporturi recomandate pentru preșcolari

Cei mici se află într-o permanentă căutare, sunt deschiși către nou și, instinctiv, iubesc mișcarea. Astfel, sportul reprezintă un element necesar în viața lor – îi ajută să-și canalizeze energia în mod sănătos, să crească armonios, să devină organizați. În plus, activitatea fizică le susține dezvoltarea încrederii în sine, pregătindu-i să facă față provocărilor.

Beneficiile pe care sportul le aduce sănătății unui copil sunt de ordin:

  • Fiziologic – cel mai puternic efect pozitiv este prevenirea bolilor, precum cele cardiovasculare și cerebrovasculare;
  • Psihologic – se poate evidenția, printre altele, efectul anxiolitic asociat cu sentimentul general de bunăstare a individului;
  • Social – implică relații de socializare, precum și creșterea stimei de sine, prin intermediul exercițiilor desfășurate alături de ceilalți practicanți.

La vârsta preșcolară, copiii încep să gestioneze mișcările de bază – alergare, sărituri, echilibru – iar dacă aveți nevoie de inspirație găsiți câteva idei utile în rândurile de mai jos.

Înot

Foarte cunoscut în calitatea sa de sport complet, înotul este recomandat indiferent de vârstă – este prima activitate fizică pe care am practicat-o cu toții chiar înainte de naștere, în pântecele mamei. Trecerea la mediul acvatic extern va ajuta copilul să experimenteze mișcarea în condițiile unei independețe sporite. Desigur, câtă vreme este încă mic, va avea nevoie de sprijin în timpul lecțiilor de educație acvatică, însă își va dezvolta, cu timpul, încrederea în forțele proprii și se va descurca fără susținere. De fapt, cursurile de înot pentru copii de la 3 la 6 ani au menirea de a susține creșterea sănătoasă – atât fizic, cât și mental – prin însușirea tehnicilor specifice coordonării în mediul acvatic.  

Dans

Ca parte integrantă din existența umană, experiența artistică ne caracterizează în funcție de preferințe, dar și de exercițiu. Și, cum ritmul este înnăscut, sunetele melodioase vor trezi oricând interesul micilor exploratori de noutăți.

Apetitul lor pentru dans îl poate trezi și pe cel al părinților, căci unde poate găsi o fetiță un partener de vals mai iubitor decât propriul tătic? Sau care mămică va refuza invitația celui mai talentat băiețel? Iar dacă ne gândim că dansul reprezintă un imbatabil instrument de socializare, mai ales la vârste mari, un astfel de curs nu poate decât să reprezinte o înțeleaptă – și distractivă – investiție în viitorul copilului.  

Alergări

Conform indicațiilor sportive, alergarea pentru cei mici se cuvine a fi dozată în funcție de nivelul dezvoltării fizice și psihice a fiecărui practicant. Pentru varietate, puteți completa exercițiile de acest tip cu sărituri sau chiar cu aruncarea de greutăți – veți crea astfel culoarul de intrare către atletism. Oricât de profesionistă – și astfel dificilă – ar părea la o primă vedere, combinația aceasta ar putea fi cea potrivită, din două motive:

  • Canalizează în mod organizat energia copiilor și îi cooptează prin varietatea acțiunilor;
  • Vă ajută să identificați abilitățile înnăscute ale copilului – fundamentale pentru înțelegerea direcției către care ar fi potrivit să îndreptați ulterior atenția celui mic.  

Sportul contribuie, după cum știm, la dezvoltarea echilibrată a activităților motorii și a coordonării neuromusculare la copii. Pentru vârstele mici, însă, trebuie evitate antrenamentele prelungite, acordând prioritate activităților controlate – practicate, de exemplu, în compania specialiștilor în acel domeniu.

Foarte important: evitați să-i impuneți copilului un anume sport! Dacă îl forțați, există riscul ca el să ajungă să urască acea activitate. Abordarea corectă este cea echilibrată, prin intermediul căreia cel mic poate experimenta și decide ce anume îi place, precum și când are nevoie de pauze. Timpii de relaxare sunt importanți, pentru a permite organismului să se refacă după efort, iar creierului să proceseze informația aferentă fiecărei lecții. 

Cu răbdare și perseverență, veți constata cum un hobby poate transforma sportul într-un mod de viață, iar copilul se va obișnui să se mențină în formă prin buna deprindere din vremea copilăriei mici.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton