Ce trebuie să ştii despre păduchi

Cu toţii am auzit despre păduchi, acești paraziți care cauzează pediculoză şi care apar frecvent în copilărie, atunci când contactul apropiat din grădinițe și școli favorizează transmiterea lor de la un copil la altul.

Păduchii au forma unor seminţe de susan, dar cu şase picioare şi de culoare gri spre alb (la persoanele brunete, pot avea altă culoare). Prezenţi mai frecvent la ceafă sau după urechi, păduchii poate trăi pe scalpul uman până la 30 de zile, hrănindu-se cu sânge. În cazul în care se desprind pe păr, pot trăi două zile.

 

Simptome

În cazul în care are păduchi, copilul se plânge că îl mănâncă foarte tare pielea capului. Poți vedea păduchi pe scalp sau ouă goale pe păr, numite lindini. Ouăle se lipesc de firul de păr și de îndepărtează de scalp pe măsură ce părul crește.

Deşi nu sunt periculoşi, păduchii pot provoca mâncărimea scalpului doar printr-o simplă înţepătura. Scărpinarea excesivă determină inflamarea, iritarea şi, în final, infectarea.

 

Tratamentul pentru păduchi

Tratamentele recomandate variază, căci păduchii devin rezistenți la anumite medicamente. Totuși, toate implică aplicarea unei loțiuni sau a unei soluții pentru clătirea părului și uneori folosirea unui pieptene cu dinți subțiri și deși pentru îndepărtarea păduchilor. În cazul în care copilul tău are păduchi, este bine să-l întrebi pe medic sau pe farmacist care este cel mai bun tratament.

Pe lângă contactul direct, păduchii se pot transmite prin perii, piepteni, prosoape și haine. Paduchii nu zboară şi nici nu sar. În plus, ei nu se iau de la animalele de companie.

 

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul