Pana la ce varsta e recomandata alaptarea?

Cam tot ce tine de subiectul alaptarii genereaza dezbateri controversate: de la alaptarea in public sau privat, acoperit sau neacoperit, pana la varsta la care ar trebui oprita alaptarea.

Unele femei nu alapteaza deloc. Fie din cauza unor probleme de sanatate, fie din cauza unor incercari esuate de a alapta, se dau batute si apeleaza in cele din urma la formula de lapte. Iar pentru asta sunt extrem de criticate.

Alte femei alapteaza pana la varsta de 4 ani a copilului si la randul lor au parte de alte valuri de critici, din partea celor care sustin ca e anormal sa prelungesti alaptarea pana cand copilul merge la gradinita.

Dar pana la ce varsta e recomandata alaptarea?

Ei bine, in ceea ce priveste durata minima de alaptare recomandata, specialistii ne spun ca alaptarea exclusiva pana la 6 luni este extrem de benefica bebelusului si are aspecte pozitive si pentru mama.

Cat despre alaptarea prelungita, aceasta tine mai degraba de decizia mamei si a copilului. Dupa varsta de 1 an insa, majoritatea specialistilor se pun de acord ca alaptarea nu mai este o necesitate, ci mai degraba un obicei menit sa linisteasca copilul si sa mentina stransa legatura mama-copil.

Pana la aceasta varsta organismul copilului isi va fi format deja sistemul imunitar cu ajutorul laptelui matern, iar laptele isi pierde din valorile nutritive.

Nu exista insa niciun indiciu ca alaptarea dupa un anumit prag ar fi daunatoare mamei sau copilului.

Alaptarea prelungita: o decizie a mamei si a copilului

Cu alte cuvinte, odata trecut pragul de sase luni, pe parcursul carora ai alaptat copilul exclusiv, este strict decizia ta cand vrei sa opresti alaptarea.
De multe ori mamele sunt presate de persoane apropiate sa opreasca alaptarea mai devreme de momentul in care ele s-ar simti pregatite, apoi pot ajunge sa regrete.

Sursa imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton