Pancreatita acută – un pericol mortal de sărbători!

Odată cu venirea sărbătorilor şi cu mesele tradiţionale româneşti încărcate de bucate o afecţiune periculoasă ne pândeşte din umbră. Este vorba de pancreatita acută, supranumită și marea dramă abdominală', care îşi face apariţia datorită meselor copioase, stropite cu alcool, pe care le consumăm din belșug în această perioadă.

Această boală afectează unul dintre organele cu rol esențial în funcționarea corpului uman, respectiv pancreasul, şi poate determina decesul, dacă nu este tratată din timp şi corect.

Astfel, profilaxia și tratamentul în faze incipiente ne pot pune la adăpost de complicațiile grave ale acestei boli. Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucție a pancreasului și a țesuturilor din jurul său de către propriile enzime.

Care sunt factorii de risc ce duc la pancretită acută?

În perioada sărbătorilor, atât tubul digestiv cât și pancreasul sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice.

Aceste două cauze majore conduc la apariția pancreatitei acute: litiaza biliară şi consumul de alcoolul.

Litiaza biliară

În cazul persoanelor care suferă de litiază biliară, adică au pietre la fiere, riscul de pancreatită este mare din cauza consumului de alimente grase, precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului.

Aceste alimente stimulează golirea veziculei biliare și eliminarea pietrelor, care vor bloca canalul de vărsare a bilei și pancreasului în intestin. Astfel, se declanșează o cascadă de reacții chimice în interiorul pancreasului, care produce autodigestia glandei și a țesuturilor din jur.

În plus, se produce o alterare a stării generale ca urmare a acestei intoxicații enzimatice', explică conf. dr. Ion Daniel, șeful Clinicii de Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgență din București.

Alcoolul

Declanșează apariția bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determină eliberarea sucului digestiv în interiorul pancreasului.

Posibilitățile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatită acută de cauză biliară. Calculii se pot îndepărta printr-o endoscopie intervențională, care deblochează fluxul normal al bilei și al sucului digestiv către intestin. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilitățile de tratament sunt destul de reduse, astfel încât aceste forme au o evoluție mai gravă cu risc de mortalitate mai ridicat, afirmă conf. dr. Ion Daniel.

Vestea bună este că aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatită acută sunt forme moderate sau ușoare. Acestea se manifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului și iradiată în spate. Pot apărea și vărsături intense, repetate, precum și transpirații.

În acest caz, medicul chirurg ne sfătuiește să renunţăm la mâncare, pentru a da posibilitatea pancreasului să se refacă. Astfel, timp de 1-3 zile, pacientul va consuma doar apă plată, aceasta fiind o soluție foarte bună de a pune în repaos alimentar tubul digestiv și pancreasul.

Pentru durere, se poate lua un calmant, sau se poate pune o pungă cu gheață pe abdomen, pe locul dureros, care să amelioreze evoluția unui proces pancreatic. În cazul în care durerea nu dispare, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic.

Dacă pancreatita îmbracă o formă mai gravă, simptomele persistă, se agravează, sunt însoțite și de o distensie abdominală, o durere persistentă și practic, o stare de șoc manifestată prin hipotensiune, cu tendință de leșin, o reducere a debitului urinar și chiar apariția icterului.

'Formele grave de pancreatită necesită un regim de Terapie Intensivă sau chiar o intervenție chirurgicală. Perioada critică pentru pacient este între prima și a treia săptămână. Cei care trec de acest interval au șanse mai mari de supraviețuire și de evoluție fără complicații', avertizează medicul chirurg.

Citește sfaturile medicului, pentru a te feri de pericolul pancreatitei, aici

foto Shutterstock

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie