Parcurile de distractie, cea mai amuzanta experienta pentru copii

Disneyland, Port Aventura, Prater, Legoland, Tivoli… Parcurile de distractii atrag in fiecare an sute de milioane de turisti. Mami, tati si copiii ratacesc ore intregi prin taramuri de basm si pot cheltui sume fantastice intr-o singura zi. Hai sa-ncalecati pe-o sa, sa va spunem povestea asa…

Cand in 1955 a fost inaugurat primul Disneyland in Anaheim, California, putina lume in afara vizionarului Walt Disney si-a imaginat ca un parc de distractii se va bucura de un asemenea succes si ca va fi o afacere atat de profitabila.

Reteta Disney a fost „imprumutata repede si zeci de parcuri tematice au impanzit America in numai cateva decenii. Astazi nu mai e nevoie sa traversezi oceanul, pentru ca printii si printesele sa faca parte din viata ta timp de o zi: Europa se lauda cu peste 50 de parcuri de distractii.

De altfel, istoria industriei divertismentului s-a scris tot pe batranul continent. Danezii si-ar fi putut revendica titlul de creatori de parcuri tematice, daca americanii nu ar fi stat atat de bine la marketing. Tivoli si Legoland sunt printre cele mai vechi parcuri de distractie din lume, primul dintre ele, inspirandu-l, de altfel, pe Disney in „creatia sa, devenita mult mai faimoasa.

Primul parc tematic Lego a fost construit in orasul natal al inventatorului celebrului joc. Tamplarul Ole Kirk Christiansen a fabricat primele piese din lemn in 1932, pentru ca in 1947 sa inceapa sa le produca din plastic.

TIVOLI
Deschis in 1843 ca o „gradina a placerilor (nu va ganditi la prostii!), parcul Tivoli gazduia un bazar, o scena pentru concerte si cateva amenajari gen roller coaster. Creatorul parcului, Georg Carstensen, a pus bazele afacerii convingandu-l pe regele Christian al VIII-lea ca „daca oamenii se amuza, nu se mai gandesc la politica.

Monarhul i-a aprobat iute cererea de folosire a 61.000 m2! contra unei sume modice. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, nazistii au distrus o parte din parc, care a fost reconstruita in doar cateva saptamani.

LEGOLAND
Primul Legoland a fost inaugurat la Billund in 1968. Astazi, reteaua parcurilor tematice Lego are alte trei „piese in Marea Britanie, Germania si Statele Unite. Vizitatorii parcurilor tematice Legoland nu sunt neaparat atrasi de spectaculoasele roller coasters (desi parcurile nu duc lipsa nici de asa ceva), ci de oraselele miniaturale construite din milioane de piese Lego autentice sau reproduse fidel.

Treizeci de milioane de vizitatori au petrecut, in medie, sase ore pe zi in Legoland Billund din 1968 incoace, iar parcul-frate din Marea Britanie este mentionat in ghidurile turistice pe locul trei la punctele de atractie, dupa Tower of London si London Eye. In toate parcurile Legoland, copiii sub trei ani au acces gratuit. Ceilalti membri ai familiei platesc un bilet de intrare valabil o zi, de aproximativ 30 de euro.

DISNEYLAND
Walt Disney ar fi mandru de mostenirea sa: sapte parcuri tematice Disneyland in intreaga lume: patru in Statele Unite, unul la Tokio, altul in Honk Kong si celalalt la Paris. Impreuna si separat sunt in topul celor mai vizitate parcuri de distractie din lume, cu o medie anuala de 14 milioane de turisti (fiecare).

La Disneyland Paris, nu mai putin de sapte hoteluri tematice pot gazui in fiecare zi peste 5.800 de familii. Frontierland isi arunca vizitatorii in plin Vest Salbatic. Un roller coaster urias, o casa cu fantome, satul indian, legendele Vestului si Tarzan in persoana (vorba vine) sunt atractiile zonei.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice