Parinti doar in timpul liber

Cum sa mai ai o familie echilibrata, cand nu iti mai ajunge timpul dupa orele de serviciu? Chiar daca, de cele mai multe ori, mamicile se plang de lipsa de timp, nici taticii nu stau mai bine, ei fiind, de obicei, cei care absenteaza motivat…

In urma cu o luna, sotul meu ne-a promis ca de ziua lui vom petrece un weekend intreg in familie: fara telefon, tv, rude, dosare, computer etc.

Cu doar o saptamana inainte de weekendul mult asteptat, directorul general i-a comunicat ca fix atunci el va trebui sa participe la o sedinta foarte importanta la firma, sedinta ce nu putea fi mutata nicicum, deoarece participau si sefii din strainatate ai companiei unde lucreaza.

A incercat sa gaseasca fel si fel de solutii pentru a nu participa la acea sedinta, dar degeaba. Tensiunea prin care trecea incercand sa gaseasca solutii pentru rezolvarea dilemei, alegerea intre a ne dezamagi si a face ceva ce urma sa dauneze grav carierei sale a fost extrem de epuizanta emotional (nu mai manca bine, dormea agitat), asa incat am decis eu in locul lui: sa amanam weekend-ul in familie.

Nu se stie pentru cand…
Sentimentul ca nu ai control asupra propriei vieti este coplesitor si din nefericire duce, mai devreme sau mai tarziu, la depresie. Sau la somatizarea nemultumirii – consecinta fiind diferite boli ale aparatului digestiv, cardio-vascular.

Si mamicile, si taticii de astazi au din ce in ce mai putin timp liber pentru ei insisi si pentru familiile lor. Suferinta provocata de lipsa timpului si dorinta de a fi alaturi de familie este din ce in ce mai acut resimtita si de barbati.

Exista impresia generala ca tatii pun pe primul loc cariera, nu familia, insa realitatea nu este tocmai aceasta. Impresia este generata poate de tendinta barbatilor de a nu isi manifesta deschis sentimentele, de a nu exprima prin cuvinte nemultumirea lor, de a face ceea ce au invatat sa faca: a conduce, a fi capul familiei.

Rolul de cap de familie este unul care implica intretinerea materiala a familiei. Aceasta nu se poate face in absenta unui job, prin urmare, lista de prioritati a taticilor cuprinde: a avea un serviciu, a avea o cariera, ca o conditie preliminara pentru a functiona eficient in familie, pentru a putea sa-si intretina familia.

Daca pentru multe femei-mame serviciul este ceva secundar, pe primul loc fiind copilul si familia, pentru barbati serviciul este acel ceva in absenta caruia nu poti avea familie sau esti un membru ineficient al acesteia.

Si barbatilor le pasa
Deci, este presiunea de la serviciu asupra taticilor mai mare decat asupra mamicilor? Se pare ca da. Daca a proteja mama este un titlu de onoare al companiei, nu exista motive pentru a proteja taticii, deoa­rece exista o multime de alti barbati dispusi sa faca sacrificii in viata personala pentru a lua locul taticului dornic sa petrea­ca mai mult timp cu familia.

In plus, in cazul lor apar si probleme care le-au fost induse inca din copilarie (Esti educat de mic sa fii invingator, sa cuceresti', spunea un tatic, care a ales sa fie mai mult tata si sot decat vanator'; am fost invatati ca nu e barbateste sa pari vulnerabil, sentimental, emotiv'). Cu toate acestea, barbatii sunt si vulnerabili, si sentimentali, si emotivi, si chiar le pasa.

Dar, nediscutand despre ingrijorarile pe care le au, neimpartasind dorinta de a fi cu familia, cu copiii lor mai mult timp, problemele nu au cum sa dispara, solutiile nu au cum sa se materializeze, insa barbatii gasesc o cale proprie de a rezolva aceste probleme: incep sa pretinda ca ele nu exista.

Pretinzand ca nu exista, unele dintre dificultati pot sa dispara pe principiul timpul le rezolva', dar majoritatea se agraveaza.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii