Parintii copiilor cu autism: „Copiii noștri sunt sacrificati pe altarul revolutiei fiscale”

Jurnalistul si influencerul Vlad Mixich a publicat un mesaj disperat al parintilor afectati de modificarile noului cod fiscal.

Desi la prima vedere copiii cu tulburari din spectrul autist si modificarile codului fiscal din acest an nu au nimic in comun, cel de-al doilea fenomen afecteaza parintii si copiii ce au nevoie de o atentie speciala si ii lasa in voia sortii.

Copiii diagnosticati cu autism nu vor mai putea beneficia de terapia ABA, extrem de necesara lor

Jurnalistul face apel la oameni sa distribuie in cat mai mare masura postarea si strigatul de ajutor, in speranta in care mesajul va ajunge la persoanele ce pot produce o schimbare.

Mai departe, jurnalistul explica legatura dintre modificarile de cod fiscal si soarta copiilor diagnosticati cu autism:

„Terapia ABA, recunoscută științific ca cel mai util tratament pentru copii cu autism, NU este compensată/rambursată de statul român. Este o terapie destul de scumpă și părinții s-au adunat în fundații/ong-uri prin care reușesc să finanțeze parțial această terapie, restul plătind direct din buzunar.”

In urma modificarilor fiscale, ONG-urile si fundatiile nu vor mai putea colecta cele 20 de procente din impozitul pe profit al firmelor, astfel ca fondurile disponibile pentru acest tip de terapie vor scadea dramatic.

Dupa trecerea contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, scad si sumele pe care ONG-urile le vor primi de la persoane fizice, in urma completarii formularului 230, pentru donarea a 2% din impozitul pe venituri.

Mai nou, nici aceste formulare pe care persoanele fizice le completau si trimiteau nu vor mai putea fi trimise prin posta sau sa fie colectate de catre o singura persoana.
Pentru a dona cei 2% din impozit catre o entitate non-profit, oamenii vor fi nevoiti sa se deplaseze personal la ANAF.

In continuare, jurnalistul a publicat si strigatul de disperare al unei mame:

„Nu m-am gândit niciodată ca o sa ajung în situația asta. Sa implor ajutor de la stat. Toți oamenii spun ca statul e autist. Nu, autismul lui Mihai înseamnă iubire, grija și sacrificii. Statul are alte probleme.

Copiii cu dizabilități care nu vor mai beneficia de terapie, din toată țara, de la Bistrița și Vaslui, până la Bucuresti, au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie sa schimbam ceva. Trebuie se se schimbe ceva si in bine. Nu numai in rau.

În urma cu 2 ani și jumătate când erau mai putini profesioniști pregătiți sa facă terapie ABA, veneau parintii zi de zi la centrul unde merge Mihai din sate sau orașe mai mici. Făceau pe drum mai mult decât dura o ședința de terapie. 🙁 In ultimul timp s-au deschis ONG uri și în orașe mai mici pentru a ajuta copiii cu dizabilitati.

Nu înțeleg de ce statul omoară aceste ONG-uri și odată cu ele și șansele la o viață demna a copiilor.

Nu înțeleg de ce autoritățile spun ca se fac fraude cu formularele 230, fără sa aducă dovezi. Și chiar dacă se fac, de ce sa sufere copiii? Nu este datoria ANAF sa verifice și sa impună masuri?

Nu inteleg de ce trebuie o imputernicire olografa, cand pe formular se specifica si acest aspect al imputernicirii.

Nu inteleg cum functionarii ANAF si statul in general s-au dezumanizat in asa hal, incat asista pasiv la distrugerea viitorului copiilor cu dizabilitati.

Este o regula nedreapta, o lege strâmbă. Statul și implicit cetățenii sai vor plăti costurile sociale, economice și medicale care vin odată cu abandonarea acestor copii. Terapia la centru l-a ajutat pe Mihai sa mănânce, sa meargă la baie, sa accepte o îmbrățișare. Tot terapia sper ca îl va ajuta sa îmi spună ce îl doare ca să nu mai ajungem la urgențe unde diagnosticul in cazul lui se pune cu mult mai multe costuri.

Acesta brambureala fiscala ne afectează pe toți. Și mulți ani de acum înainte, statul si acesti oameni care dau legi vor avea pe constiinta mulți copii a căror viață va fi inimaginabil de grea.”

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau