Parintii fumatori sunt poate cei mai mai ipocriti dintre toti

Mi-am vazut recent nepoata, o minunatie de fetita de 3 ani si jumatate, isteata si vorbareata. Tot cam atunci mi-am dat si seama cat de ipocriti sunt parintii fumatori si, in general, adultii care vor sa impacteze pozitiv un copil, dar care in acelasi timp au o tigara in mana.

Ne uitam la televizor impreuna. E mult spus ne uitam, adultii din incapere se uitau, copiii se jucau energic si nu stateau locului o clipa.
Dintr-o data, Sofia noastra cea isteata, vine si ridica tigara mea electronica de pe masa.
Am simtit cum intru in canapea, incet dar sigur. Ma intreaba: „Ce e asta?”. Ma balbai putin, pana la urma imi iese pe gura ceva de genul „E o tigara, cum are si tati al tau. Sofia nu are voie cu ea.”
Phew, hai ca am scapat, zic. Si dau sa i-o iau din mana, dar copila ramane ferma pe pozitie si o mai studiaza putin. „Pot si eu?”
Cuvintele astea au sapat adanc, va jur.
Am purces la a-i explica cum e un obiect pe care doar adultii au voie sa il foloseasca si cum copiii nu au voie.
„Dar de ce?”

Parintii fumatori sunt cei mai mai ipocriti dintre toti

I-am luat tigara din mana, incat sa n-o mai vada si i-am explicat cum adultii fac si ei alegeri gresite uneori.

Ea si-a vazut in continuare de joaca, probabil in urmatoarele 30 de secunde nici nu mai stia ce discutaseram.
Dar eu stiam, iar pe mine m-a pus adanc pe ganduri.
Dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri, vrem ca ei sa ne semene in cat mai multe aspecte cu putinta, insa multi dintre noi, adultii care ii influenteaza, le explicam asta cu tigara in mana.
Nu ne dam seama cand facem asta ca, in mare parte din cazuri, asa ajung adultii sa fumeze: urmand alti adulti, ce le-au servit ca exemplu candva.

Ori, daca nu iti poti inchipui propriul tau copil sau nepot cu tigara in gura, fie si ani mai tarziu, fara sa te treaca un fior, de ce l-ai lasa sa vada acest exemplu negativ?
De-asta zic, parintii fumatori sunt cei mai ipocriti din lume: pe de-o parte pentru ca nu reusesc sa renunte la viciul lor, dar isi doresc in acelasi timp ca cei mici sa nu le urmeze exemplul. Cam greu si cu slanina-n pod si cu varza unsa, nu credeti?

Nu mai bine am lasa noi tigara jos, indiferent de care e ea, macar de fata cu ei, ca apoi sa putem spune raspicat „nu e buna pentru tine” si sa avem si ceva mai multa autoritate cand o facem? Altfel, mai peste 10-15 ani, cand ii vom vedea cu tigarile in gura, nu prea mai avem dreptul sa ne prefacem uimiti.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau