Părinții, parteneri sau adversari?

Creșterea copilului nu e o știință exactă! Fiecare părinte are propria părere despre modul optim de a gestiona rutina de culcare, disciplina, alimentația, crizele de furie etc. E în regulă. La urma urmei, există de obicei mai multe modalități de a face un lucru. Dar pot apărea probleme atunci când există divergențe importante între tine și partenerul tău (deși e normal să existe mici neînțelegeri între voi în legătură cu diverse aspecte ale creșterii copilului).

Unele dintre efectele potențial negative ale neînțelegerilor constante dintre tine și partener în legătură cu creșterea copilului sunt:

  • inconsecvența – copilul are nevoie de o structură consecventă acasă, de un set de reguli previzibile, pe care trebuie să le urmeze. Dacă tu îi spui ceva și partenerul tău îi spune altceva, nu există consecvență. Asta îl derutează pe copil la început, iar ulterior îl face să se simtă neliniștit și nesigur.
  • tensiunea – neînțelegerile serioase (indiferent de natura lor) afectează atmosfera familială. Tu ești încordată, partenerul este încordat și în scurt timp și copilul va fi încordat. Într-un asemenea mediu tensionat, spiritele se încing. În curând aduții și copiii din casă vor fi mai irascibili și se vor certa mai des.
  • manipularea – chiar și un copil mic poate să exploateze divergențele dintre părinți. Când nu va obține ce vrea de la tine, va alerga imediat la partenerul tău în speranța că el va fi mai amabil. Pe copil îl interesează doar să-și atinga scopul și va apela la părintele despre care crede că este cel mai dispus să cedeze.
  • ranchiuna – nimănui nu-i place să-i fie ignorate opiniile. Dacă oricare dintre părinți are impresia că opinia sa nu este apreciată, va apărea repede ranchiuna. În plus, încrederea în sine ca părinte va scădea rapid. Dacă situația se prelungește mai multe luni, aceste emoții negative se vor intensifica.

 

Conveniți să nu vă certați în legătură cu copilul în fața lui: faceți-o întotdeauna în particular. În afară de faptul că în mod cert copilul nu vrea să vadă cum vă ciondăniți, el are nevoie de reguli clare.

S-ar putea să nu-ți placă ce are de spus partenerul tău, dar fiecare dintre voi are dreptul să vorbească. Dacă fiecare își spune punctul de vedere, se reduce tensiunea și se evită o confruntare.

Alocați timp discutării chestiunilor asupra cărora nu sunteți de acord. După ce fiecare și-a spus părerea și a analizat comentariile partenerului, discutați sursa opiniilor voastre diferite. Dacă vă veți gândi la copilăria voastră și la modul în care ați fost crescuți de propriii părinți, veți înțelege mai bine punctul de vedere al celuilalt.

Ar trebui să analizați împreună avantajele și dezavantajele fiecărei alternative. Fiți sinceri unul cu celălalt – nu respingeți ideile partenerului doar pentru că nu v-ați gândit primii la ele.

După ce ajungeți la un acord asupra celei mai bune strategii, ar trebui să vă angajați amândoi să o puneți în practică timp de câteva săptămâni și apoi evaluați succesul acesteia. Dacă a funcționat, puteți fi pe bună dreptate mulțumiți de voi înșivă. Dacă nu a fost eficientă, angajați-vă să încercați strategia alternativă timp de alte câteva săptămâni. Nu vă temeți să experimentați.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton