Parinții salariați vor primi zile libere platite dacă școlile se închid din cauza pandemiei

Ordonanţa de Urgenţă care vine în sprijinul  părinţilor care vor îşi duce copiii la şcoală din septembrie fost adoptată o de Guvernul României. Potrivit acesteia, părinţii salariaţi vor primi zile libere plătite dacă şcolile se închid din cauza COVID-19.

Documentul care urmează să apară în Monitorul Oficial stabileşte că unul dintre părinţii copilului care nu mai poate merge la şcoală din cauza epidemiei de coronavirus va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, potrivit Mediafax.

Acordarea indemnizaţiei aferente zilelor libere plătite se va face părinţilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

– au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară;

– celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

Cu toate acestea, zilele libere plătite nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinţi se află într-una dintre următoarele situaţii:

– este în concediu de creştere a copilului;

– este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi);

– este în concediu de odihnă/concediu fără plată;

– are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;

– nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul. Pentru a beneficia de zilele libere, unul dintre părinţi va trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus şi el o astfel de cerere. Concret, declaraţia va fi semnată doar de părintele care continuă să lucreze, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza suspendării cursurilor. Familiile monoparentale vor avea, de asemenea, dreptul să ia aceste zile libere.

sursa foto – 123rf.com

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri