Pasii unei sarcini

Este o perioada miraculoasa, dar in acelasi timp infricosatoare pentru o mama. Ce crede ea despre toate acestea? Si, mai ales, cum este afectata, ce se intampla exact in pantec, in fiecare luna de sarcina?

Prima luna
Mamei ii sunt facute analize de sange pentru a determina grupa sanguina si RH-ul (nivelele de proteine). Zaharul din sange, celulele albe si nivelele de proteine sunt masurate pentru a identifica orice problema ce ar trebui monitorizata pe timpul sarcinii. Embrionul este de aproximativ 0.36 mm, mai mic decat un bob de orez.

A doua luna
Mama incepe sa oboseasca mai repede si doarme mai mult. Greturile incep de obicei intre prima si a doua luna de sarcina. Uterul (sau pantecul) se extinde de la dimensiunile unei lamai la cele ale unui grapefruit. Embrionul este de aproximativ 17 mm, dimensiunea unui bob de fasole.

A treia luna
Talia mamei incepe sa se extinda si ea poate sa arate primele semne ale sarcinii. Embrionul este acum un fetus ce cantareste 42,5 grame si masoara aproximativ intre 6,35 cm si 7,6 cm, iar capul este mult mai mare fata de restul corpului. Organele genitale externe incep sa se formeze si acum apar semnele ca fetusul este baiat sau fata.

A patra luna
Pantecul este acum de dimensiunile unui pepenas. Placenta, organul care proceseaza mancarea si oxigenul fetusului, este perfect functionala. Fetusul este acum de aproximativ 12,7 cm. Corpul incepe sa creasca mai repede decat capul si astfel ajunge la proportii apropiate de cele umane. Bratele si picioarele sunt formate complet si se misca. Mama poate sa simta miscarile fetusului, care sunt numite cateodata „alergari'.

A cincea luna
Fetusul este la aproape jumatate din dimensiunile pe care le va avea la nastere, masurand intre 17,78 cm si 22,86 cm si cantarind aproape jumatate de kilogram. Fetusul dezvolta forma primara a urechilor, ochilor, bratelor si picioarelor si ii creste un par fin numit „lanugo'. Scheletul si oasele fetusului s-au dezvoltat suficient pentru a-i permite sa faca tumbe in interiorul pantecului. Aceste exercitii il vor ajuta pe fetus sa prinda putere si sa isi dezvolte functiile locomotoare. La baieti, apar un penis mic si un sac scrotal, ca si cand ar creste direct din abdomenul fetusului, si sunt vizibile la o examinare cu ultrasunete; testicolele nu vor cobori pana dupa nastere.

A sasea luna
Fetusul are in jur de 30,48 cm lungime si cantareste aproape un kilogram. In cazul unei fete, ovarele fetusului dezvolta acum toate ovulele pe care le va avea in viata ei.

A saptea luna
Fetusul se ingrasa rapid si are acum aproximativ 1,36 kg si 40,6 cm lungime. Parul capului creste mai gros acum, iar unghii vizibile s-au format atat la maini, cat si la picioare. Ochii fetusului se deschid si se inchid si reactioneaza la lumina fetoscopica.

A opta luna
In timpul acestei luni, doctorul va masura dimensiunile mamei. La acest punct, numarul de centimetri de la osul pubian al mamei pana la partea superioara a uterului este corelat aproximativ cu numarul saptamanilor de cand e insarcinata. Fetusul are aproximativ intre 38 si 43 cm lungime, cantareste intre 1,8 si 2,26 kg si se poate ingrasa cu aproape 28 grame pe zi. Fetusul experimenteaza miscarea rapida a ochilor in timpul somnului, iar creierul este partea corpului care creste cel mai rapid.

A noua luna
Bebelusul ar trebui sa isi intoarca capul in jos si sa coboare in pelvisul mamei pentru a se pregati de nastere. Cordonul ombilical, linia vietii pentru bebelus, a crescut la aproape 61 cm lungime, iar placenta cantareste aproximativ 680 grame.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton