Pastele in familie

Acum au trecut Floriile, am fost cu copilul la biserica, intr-o mare de lume, am luat flori si crengi de salcie, i-am povestit ca se sarbatoreste intrarea lui Iisus in Ierusalim si ca El a fost intampinat cu ramuri de maslin si cu flori, dar pentru ca la noi nu sunt maslini, folosim ramuri de salcie.

Dar vine Pastele, ce sa ii spun copilului despre aceasta sarbatoare? Ca afla de la alti copii fel de fel de lucruri mai mult sau mai putin adevarate – acum a auzit ca sarbatorim deoarece vine iepurasul…

In cazul Craciunului e mai simplu, intr-adevar – copilul Iisus, pastorii, ieslea, ingerii, steaua sus rasare. Totul este dragoste si stralucire, mai sunt si darurile – ca simbol al darurilor primite de Prunc de la magi, totul este destul de usor de inteles de catre copiii de orice varsta.

Da, exista si o parte mai neplacuta a povestii de Craciun, pe care o sar de fiecare data – cea cu Irod si ucidera pruncilor, parte pe care nici parintii mei nu mi-au spus-o; am auzit colindul Irozilor atunci cand eram la bunica, la tara. Cu Pastele e mai greu.

Toata Saptamana Mare, cu evenimentele prin care a trecut Mantuitorul, si toata durerea, tortura, tradarea, moartea… Toate acestea sunt notiuni foarte greu de explicat. Cum ajunge El de la intrarea triumfala de la Florii la a fi ucis. Ce ii spunem unui copil? Mai bine sarim peste aceste informatii? Adica sarbatorim Floriile si trecem direct la Inviere, fara sa mentionam nimic despre zilele dintre ele?

Desi poate fi mai simplu pentru noi, nu este cel mai bun lucru pe care il putem face pentru copilul nostru, pentru ca ii cream o confuzie si mai mare. Si nici nu pricepe de ce aceasta sarbatoare este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii; pa­na la urma de ce se agita toata lumea asta? Si rama­ne cu ideea ca tot iepurasul e cea mai mare smecherie legata de toata agitatia din jur.

Cum sa intelegi ce este Pastele, Invierea, daca nu stii ce se petrece in Vinerea Mare? Ar trebui sa ne ajutam de cartile pentru copii, care explica evenimentele pe intelesul lor, sau sa facem o adaptare a faptelor, astfel incat sa expunem copilul la cat mai putina violenta, si sa ii transmitem informatii foarte clare, valori morale, si sa nu ne indepartam de filonul religios al evenimentului.

Nu vom pomeni de moartea lui Iisus fara sa pomenim si de Invierea Lui. Vom duce copilul la biserica pentru impartasit, explicandu-i ca, la Cina cea de Taina, si El a dat apostolilor sai painea si vinul tot ca pe o impartasanie. Vom evidentia bunatatea, blandetea, daruirea, dar si tradarea si regretul pentru tradare, raul pe care il poti face din nestiinta, din intoleranta, din rautate.

Citeste continuarea in revista BABY – aprilie.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton