Pastele, traditii si semnificatii

In partile Sibiului, exista obiceiul ca de Paste sa fie impodobit un pom (un arbust) asemanator cu cel de Craciun. Singura deosebire consta in faptul ca in locul globurilor se agata oua vopsite (golite de continut).

La Calarasi, la slujba de Inviere, credinciosii aduc in cosul pascal, pentru binecuvantare, alaturi de oua rosii si cozonoc si cocosi albi. Cocosii sunt crescuti anume pentru acest lucru. Ei vestesc miezul noptii: datina din strabuni spune ca, atunci cand cocosii canta, Hristos a inviat! Cel mai norocos este gospodarul al carui cocos canta primul. Este un semn ca, in anul respectiv, in casa lui va fi belsug. Dupa slujba, cocosii sunt daruiti oamenilor saraci.

Pastele in lume

Pastele crestin ortodox si Pastele catolic sunt sarbatorite in zile diferite, fiind in aceeasi zi numai o data la cativa ani. Acest lucru se intampla deoarece cele doua biserici, Catolica si Ortodoxa, calculeaza Pastele dupa calendare diferite.
Anul acesta, crestinii catolici au sarbatorit Pastele pe date de 23 martie, in timp ce ortodocsii pe 27 aprilie.

Egipt
Traditiile egiptene de Paste sunt mentionate inca din vremea scrierii Vechiului Testament. Potrivit acestuia, pe vremea cand evreii erau asupriti de romani, Dumnezeu a trimis un inger cu misiunea de a intra in fiecare locuinta (inclusiv in palatul regal) si de a-i pedepsi pe soldati, al caror prim nascut era gasit decedat a doua zi.

Pentru ca acest lucru sa nu se intample si evreilor, profetul Moise le-a spus acestora sa unga de seara usile locuintelor cu sange de miel, pentru a marca locurile in care ingerul trimis de Dumnezeu nu trebuia sa intre. De aceea Isus a fost numit si „Mielul lui Dumnezeu”, deoarece sangele Sau a salvat oamenii de la moarte si i-a absolvit de pacate.

Postul Mare dureaza 55 de zile, in acest interval nefiind ingaduit sa se manance carne, peste, oua sau lapte. Principalele alimente care se consuma sunt fructele si legumele.

Duminica, bisericile sunt impodobite cu ramuri de palmier si flori, iar copiii primesc ramuri de palmier udate cu apa sfintita, pe care le duc acasa si le pastreaza pe intreg parcursul anului.
A doua zi de Paste are loc un vechi festival al primaverii – oamenii ies in parc, in gradinile publice si fac schimb de oua colorate.

Grecia
In Grecia Sambata Mare este dedicata pregatirilor, bisericile sunt decorate de sarbatoare, oamenii sosesc pe inserat, avand lumanari, iar la miezul noptii iau lumina si isi spun „Christos anesti!” („Hristos a inviat!”).

In ziua de Paste se mananca friptura de miel, oua, salate si prajituri speciale. De asemenea, grecii mananca o paine rotunda (lipie), ornata cu o cruce facuta din oua rosii, care se numeste Christopsomon.

Italia
In Italia, unde clopotele bisericii sunt auzite pe parcursul intregului an, se opresc in Joia Mare. In dimineata zilei de duminica, se aud din nou clopotele, care-i anunta pe oameni ca Iisus a inviat. Se ascund oua prin casa si prin gradina, iar copii pornesc in cautarea lor…

In timpul Postului, femeile pun grau la incoltit, folosindu-l apoi pentru decorarea bisericilor in zilele premergatoare Pastelui.

Spre deosebire de alte tari, in Italia copacul care simbolizeaza victoria vietii asupra mortii este maslinul si nu palmierul – desi se folosesc si ramuri de palmier, dar acesta nu are o incarcatura simbolica atat de puternica. In duminica Floriilor, oamenii duc la biserica ramuri de maslin si palmier pentru a fi sfintite.

In Vinerea Mare, multe biserici reconstituie ritualul spalarii picioarelor. Se aleg 12 barbati saraci din parohie, care simbolizeaza cei 12 apostoli, iar preotul, actionand ca Iisus Hristos, le spala picioarele.

Rusia
Rusii merg la biserica in noaptea de sambata. La miezul noptii, ei ies afara si inconjoara biserica, intonand cantece religioase. Apoi toti se intorc in biserica pentru a sarbatori Invierea. Dupa binecuvantare, oamenii se intorc acasa, unde iau masa: friptura de miel, pui, porc, oua si cozonac.

Spania
In Duminica Floriilor, oamenii merg la biserica, iar copiii duc ramuri si frunze de palmier pentru a fi binecuvantate de preot. Baietii au ramuri simple, iar fetele le decoreaza cu bomboane si beteala. In Sambata Mare, toata lumea merge la biserica, iar duminica se ia masa in familie si se merge in vizita la rude.

Brazilia

In Brazilia, vestitul carnaval de la Rio de Janeiro are loc inainte de inceperea Postului Pastelui.
Saptamana Mare incepe cu o ceremonie de binecuvantare a ramurilor de palmier, care sunt impletite in diferite modele, reprezentand cruci, steaguri, litere.

In aceste zile, se consuma un fel de mancare denumit pacoca, care este servita oricarui musafir ce intra in casa.
Statele Unite ale Americii

Datorita numarului mare de religii ce se regasesc pe teritoriul Statelor Unite, Pastele este sarbatorit in diferite moduri. In marile orase au loc manifestari, iar oamenii ies pe strazi imbracati in haine noi.

Paradele sunt de obicei conduse de o persoana care duce o lumanare sau o cruce. De Paste, se mananca preparate din carne, cartofi si diferite legume.

Foto: Shutterstock.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie