Pasteurizarea și ambalarea laptelui pe înţelesul tuturor  

Există tot felul de mituri despre laptele la cutie de carton: că nu ar fi hrănitor sau că ar conține conservanți. Nimic mai fals. Iată câteva informații despre pasteurizare și pasteurizarea la temperatură înaltă a laptelui la ambalaj de carton și de ce e bine să ştim aceste aspecte pentru a alege produse sigure pentru familia noastră.

Atunci când vorbim de lapte UHT, trebuie să ştim că acesta poate fi păstrat la temperatura camerei inainte de deschidere datorită tehnologiei de pasteurizare la temperatură înaltă și a ambalajului aseptic în timpul procesului de umplere, rezultând astfel un produs alimentar cu durata de viaţă mai mare. Acest ambalaj de carton multistrat conţine pe lângă celuloză și polietilenă  și o folie de aluminiu la mijloc, și este sterilizat; astfel, conținutul este protejat de lumină, aer, căldură și alți factori externi, iar proprietățile nutritive sunt păstrate fără conservanți. Spre exemplu, vitamina B2 din laptele expus la lumină timp de 12 ore, într-un ambalaj transparent, se degradează cu până 35%. Aşadar, în ambalajele aseptice produsele îşi păstrează compoziţia şi nu îşi pierd proprietăţile nutritive şi organoleptice.

 

Dar ce înseamnă UHT? Dar pasteurizare?
ambalarea laptelui2Pasteurizarea la temperatură înaltă, este o încălzire studiată a laptelui controlat sanitar-veterinar la 135-150 grade Celsius, timp de numai 2-4 secunde, urmată de o răcire bruscă. Această etapă foarte scurtă de încălzire-răcire distruge microbii și microorganismele și asigură păstrarea vitaminelor și proteinelor, spre deosebire de fierberea obișnuită pe aragaz a laptelui crud care nu distruge toți germenii patogeni, în schimb distruge nutrienții. Dacă laptele nu conține astfel de germeni, iar ambalajul este steril, atunci durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungită, nefiind nevoie de conservanţi.

Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implică încălzirea laptelui la 72-75 grade Celsius, cu un timp de menținere de 15-20 secunde înainte ca acesta să fie răcit. Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate de 5-15 zile dacă a fost refrigerat corespunzător pe timpul transportului și distribuției. De aceea laptele de consum (pasteurizat) trebuie păstrat la frigider.

Este foarte important ca, pentru a ne bucura de gustul și proprietățile nutritive ale laptelui să îl păstrăm  în condiții corecte inainte de deschidere (laptele de consum la frigider, iar laptele UHT la temperatura camerei, între 4 și maxim 31 de grade). În cazul laptelui UHT, după desigilarea cutiei, cutia trebuie ținută la frigider şi consumat în următoarele 2-3 zile.

 

Ştiai că?

Institutul Internaţional pentru Tehnologii Alimentare a declarat că tehnologia prelucrării aseptice, inovația Tetra Pak©, este „Cea mai importantă inovaţie a secolului XX în domeniul industriei de profil'.

Acest articol face parte din campania  Lucrurile bune vin în ambalaje Tetra Pak'. Campania educaţională îsi doreşte să informeze consumatorii despre importanţa siguranţei alimentare şi alimentaţia echilibrată. Povestea Tetra Pak a început în 1943 când dr. Reuben Rausing, care deţinea atunci o companie de ambalaje în Suedia,  a început să dezvolte un ambalaj pentru lapte care să necesite minimum de material şi să asigure maximum de igienă. Ideea lui era să creeze un ambalaj care să fie, în acelaşi timp, economic, igienic şi uşor de distribuit, ceva ce nu a mai fost făcut înainte. Astfel, primele ambalaje au fost lansate în 1951, iar în 10 ani mai târziu, în 1961 a fost lansată prima maşină de ambalare aseptică a laptelui. Această inovaţie a marcat începutul unei noi ere în domeniul siguranţei şi calităţii alimentare. Ne puteţi urmări pe pagina www.facebook.com/TetraPakRomania


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton